söndag 31 mars 2019

Svenska skolan, 30 mars

Pernillas läsmutmaningsgrupp
Ingrid, Viktoria,Kristian, Tiziana och Anna

Idag drog vi igång med läsutmaningen så klasserna såg lite annorlunda ut.
Första lektionen arbetade vid med ett text ur  Språkskrinet Läsförståelse Cirkusomma n. Eleverna fick läsa högt flera gånger och gick igenom alla nya ord. Sedan arbetade vi enskilt med de tillhörande uppgifterna. Kristian jobbade efter högläsningen med en annan uppgift där man skulle koppla rätt ord till en bild.
Under andra lektionen arbetade vi vidare med vår högläsningsbok "Häxorna".Jag läste några kapitel högt och efteråt ställde jag frågor på kapitelet som eleverna fick svara på. Under tiden fikades det.
Resterande två lektioner ägnades först åt Earth hour och Greta Thunberg. Vi pratade om vad det var och varför det är viktigt att värna om vår planet. Sedan fick eleverna ge förslag på hur man kan se att jorden inte mår så bra. Med hjälp av Panda pepp från WWF fick eleverna ge sina tips på hur vi vad vi kan göra för att vara rädda om jorden.
Sedan läste vi ur 8 sidor en artikel om Greta Thunberg och pratade lite kring detta. Vi läste även det tal som Greta höll för EU.






Johannas läsutmaningsgrupp
Elsa, Albin, Axel & Leo

Första lektionen ägnade vi åt Tordyveln flyger i skymningen. Boken som vi jobbat med under terminen. Vi pratade om vad som hade hänt sedan sist och till hjälp tog vi Zick Zacks boksamtalskort. Andra lektionen ägnade vi åt högläsning i Tordyveln. Vi växelläste tillsammans igenom två kapitel.

Tredje lektionen läste vi en debattartikel om klimatet, som 270 forskare skrivit under. I den fanns det massor av nya ord som behövde en förklaring. Vi läste om, strök under orden och slog upp och pratade om dem. Sista lektion ägnade vi åt en svensk låttext, Lalehs - bara få va mig själv. Vi läste texten och tittade på musikvideon, sen gick vi igenom texten igen och diskuterade innehållet.

Läxa till nästa gång:
Läs vidare i Toryveln tom kapitlet Bekännelsen 









Marias läsutmaning

Under första lektionen repeterade vi grundstrategierna för en bättre läsförståelse. Eftersom denna klass har elever som går i motsvarande årskurs 6-9, alltså lite äldre elever, gick vi igenom en speciell läsförståelsemodell som kallas RT-modellen (reciprocal teaching). De fyra grundstrategierna i RT-modellen känner vi redan till ganska väl:
1) Att förutspå innehåll utifrån titel, rubriker, baksidestexter och bilder etc.
2) Att ställa frågor på, mellan och bortom raderna.
3) Att reda ut oklarheter (svåra ord och uttryck).
4) Att sammanfatta texten, plocka ut nyckelord eller viktiga händelser.

Andra lektionen läste vi tillsammans om internet och hur internet fungerar. Texten var tagen ur en Lyckoslanten tidning och till artikeln fanns ett frågeformulär (med frågor mestadels på raderna) som vi besvarade individuellt och sedan diskuterade i klassen.

Under tredje lektionen fick vi läsa om godisets historia. Vi plockade ut svåra ord ur texten och vi gick igenom dem på svarta tavlan. I texten fattades några meningar, som istället stod skrivna separat. Vi parade ihop meningarna som fattades med huvudtexten.

Fjärde lektionen läste vi om ett svenskt vilddjur nämligen älgen. Vi fick läsa fyra kortare artiklar som handlade om älgar, men rubrikerna till artiklarna fattades. Var och en fick föreslå en passande rubrik, som bra sammanfattade innehållet, till varje artikel. Sedan diskuterade vi svåra ord och uttryck.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar