lördag 24 januari 2015

Svenska skolan

Klass 1
Som vanligt inledde vi dagen med att sätta upp våra namnlappar, prata om årstiden, vädret och hur vi mår just idag.
I läxa hade barnen målat sin första bokstav i efternamnet och bokstäverna som vi leker, ljudar och bygger med varje gång är nu A, E, K, L, M, O, R, S och T. 
Återigen tejpade vi golvet fullt med våra bokstäver, vi letade efter våra egna bokstäver på små burkar och räknade russin, vindruvor, nötter, smågodis och annat som fanns inuti. 
Vi experimenterade med kålblad i olika karamellfärger, spelade färgmemory, Snigelspelet, pysslade med klippdockor i olika färger, sjöng och läste böcker. 
Barnen fick varsitt pennfack med färgpennor för att kunna färglägga när vi pysslar i skolan och idag ritade vi bl.a vintermotiv.

Läxa till nästa gång:
- Pyssla ett collage eller tittskåp med vintertema.
- Repetera dina bokstäver och ta med båda två till skolan.Klass 2
Vi började med att gå igenom läxan och barnen fick läsa upp meningarna som vad de hade  om sig själva. 
Sedan var det dags att belöna Alfred med läsmärket Dalahästen eftersom han hade varit flitig med att läsa ytterligare fem böcker. Han fick även redovisa en utvald bok inför klassen. 
Eftersom vi var en liten klass idag, så passade jag på att göra mycket självständiga arbeten. Vi började med ett tvåsidigt häfte där barnen fick läsa, svara på frågor och även ställa frågor till sig själva om framtiden. Vi pratade om hur barnen tror att de kommer att se ut i framtiden och vad de kommer jobba med, vilket var mycket intressant då alla hade så många olika idéer! 
Därefter var det dags för fika och högläsning innan vi tog en kort paus utomhus. 
När vi kom in igen fick barnen sätta sig på varsin station. Framför sig hittade de fyra A4-papper med överskrifterna: Köket, Sovrummet, Vardagsrummet och Badrummet.  Där fanns även ett antal mindre bilder på föremål som man kan hitta i de olika rummen. Barnen fick läsa, titta och sedan placera dem på rätt A4 papper. Detta var klurigt men det gick galant! Efteråt rättade vi med facit och kom fram till att vissa av föremålen faktiskt kunde finnas i flera av rummen. Slutligen gick vi igenom läxan till nästa gång.

Läxa tills nästa gång:
- Skrivläxan "Min familj". Gör det så noga ni kan och föräldrarna får gärna hjälpa till så mycket det behövs. Det ska bli spännande att få läxan redovisad nästa lektion! Klass 3
Idag startade vi dagen med att jobba med Detektiven som är en av våra stjärnfixare. Vi läste kapitel 1 ur Vargens Hjärta och stannade till när vi stötte på ord vi inte förstod.
Efter det jobbade eleverna med Läståget vilken flöt på bra. Vi har även bestämt att man i fortsättningen får lov att ta med sig Läståget hem och jobba med det hemma om man vill. Det viktiga är att man inte glömmer att ta med boken vid varje lektionstillfälle.
Efter en kort rast och fika var elevernas önskemål att spela Alias. Det var väldigt roligt trots små konflikter mellan lagen.
Viktoria presenterade boken Märtas hästsommar och fick ett nytt läsmärke; det blå Vikingaskeppet.
Eleverna blev även informerade om att vi ska ställa upp i Läsutmaningen 2015. Mer information om det hittar ni på bloggen under fliken Läsutmaningen 2015.

Läxa till nästa gång:
- Läs kapitel 2 ur Vargens hjärta och agera detektiv med hjälp utav detektivens läslogg som delades ut under lektionen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar