lördag 14 mars 2015

Svenska skolan

Klass 1
Som vanligt började vi dagen med att ta fram våra bokstäver. Alla barn känner nu lätt igen sina egna, men även kompisarnas, namn i skrift med versaler. 
Vi presenterade alla självporträtten som var läxa den här gången och barnen fick gissa vem det föreställde. Det blev mycket prat om vem som hade vilken ögonfärg och hårfärg för att komma fram till vem varje porträtt föreställde.
Vi fortsatte med dagens tema som var "Kropp och rörelse". Doktorsväskans alla instrument undersöktes, vi lyssnade på varandras hjärta, pratade om hur blodet pumpas runt i kroppen och satte plåster både här och där. När gymnastikmattan kom fram fick vi röra på hela kroppen och lära oss ord som lunka, trippa och jämfota.
Dagen pyssel bestod av att göra handavtryck i saltdeg, vilka kommer målas längre fram i vår. Vi började även med våra små påskkycklingar som ska färdigställas nästa gång. 
Medan vi åt mellanmål läste vi boken "Innan jag fanns" där det spekuleras friskt kring stjärnor, rymden, ägg och små dammkorn. Under förmiddagen hann vi även med att sjunga rörelsesånger, spela spel och färglägga påskbilder.

Läxa till nästa gång: 
- Träna på påsksångerna.
- Ta med kläder så du kan klä ut dig till påskkärring/påskgubbe eller kyckling.
- Klistra på föremål och bilder med rätt begynnelsebokstav på din kartongbokstav.Klass 2
Vi började dagen med att Alfred fick redovisa sin bok, Fest i borgen, som han hade tagit med för att få sin guldälg. Ingen av barnen hade läst den tidigare så alla satt med spända öron och lyssnade på vad boken handlade om. Sedan satte vi oss tillsammans och gick igenom skrivläxan; Min drömresa. Även de barn som missade förra gången fick berätta om sin drömresa. Även fröken fick berätta om sin! Sedan var det dags för att testa högläsning bland barnen. De som ville fick läsa högt ur Rolf på en öde ö, medan resten fick följa med sitt pekfinger för att hänga med i texten. När vi turats om att läsa och läst ut boken fick barnen jobba med texten och svara på frågor. När de var klara fick de komma en i taget till mig så jag kunde kolla av alfabetet med dem innan de fick ta fram sin fika och äta. Efter att de alla var mätta gick vi ut på en kort rast så de fick springa av sig lite innan det var dags att gå in och till de stora barnen för att träna på påskpjäsen. Efter en noga genomgång av pjäsen så var det slut för dagen. 

Läxa till nästa gång: 
- Skrivläxan "Om jag var ett djur".
- Träna påskpjäsen och repliker tills de sitter samt dikter och sånger.
- Gå gärna igenom det svenska alfabetet så fort ni får tid över. Barnen verkar blanda ihop det svenska med det italienska väldigt lätt.

Klass 3
Vi började lektionen med insamling av läxan, där barnen samlat information om varsitt landskap. Tanken är att vi sedan ska sätta ihop detta till ett landskapshäfte.
Efter det fortsatte vi arbetet med Låståget. Barnen tycker det är väldigt roligt och många väljer att ta med boken hem för att arbeta hemma. En hel del barn är nu i slutet utav böckerna och kommer, när dom är klara, få nästa bok i Läståget. 
Efter en liten fikarast presenterades Cowboyen, den sista läsfixaren. Vi använde oss utav Cowboyens läslogg för att hitta nyckelorden i olika artiklar.
Efter rasten kom klass 2 in till oss och tillsammans övade vi på vår påskpjäs. Det gick bra men eftersom vi inte haft så många tillfällen att öva är det viktigt att barnen övar på sin repliker hemma.

Läxa till nästa gång:
- Gör Cowboyens läslogg som delades ut under lektionen.
- Gör klart, och ta med, Reporters läslogg (många som hade glömt den).
- Öva på påskpjäsen, era dikter och vårsångerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar