lördag 13 april 2019

Svenska skolan, 13 april

Marias läsutmaning

Under första lektionen läste var och en tyst några sidor med text som sammanfattade viktiga knep och tips för att kunna plugga smartare och bättre. Detta är viktig information för våra något äldre elever (åk 6-9). Sedan fick var och en presentera sitt bästa pluggtips för resten av klassen.

Andra lektionen fortsatte vi att läsa om internet och hur internet fungerar, tagen ur en Lyckoslanten tidning. Individuellt fyllde vi de resternade frågorna i det bifogade frågeformuläret. Till de flesta frågorna hittade man svaret på raderna, men några av frågorna hade svar bortom raderna så vi fick tänka till ordentligt.

Under tredje lektionen läste vi en text om "Sveriges statsskick", men först fick vi tänka på rubriken och skriva ner några ord om vad vi trodde att texten skulle handla om. Sedan läste vi tillsammans och gick igenom alla ord som vi inte förstod på svarta tavlan.


Fjärde lektionen gick vi igenom Sveriges fyra grundlagar. Det var en mycket intressant text och eleverna fick sedan sammanfatta texten och beskriva grundlagarna för varandra.
Stjärnklassen
Kristian, Amanda, Eva, Anna, Alexander, Desirée, Mattias, Alexander.

Jag vill börja med att välkomna Evas lillasyster till världen som heter Frida. Stort grattis till familjen Alvarez Santullano 🎀.
Dagen började med ett genrep av teatern, det gick så pass bra att vi han repetera den två gånger.😃
De sista två timmarna välkomnade vi lekgruppen till oss för påskpyssel. Vi målade ägg av plast och gjorde ”kanin väskor” som sedan fylldes med små choklad ägg.

Glad Påsk 🐣


Pernillas läsutmaning

Idag gick arbetet med läsutmaningen vidare.
De första lektionerna var Viktoria ensam i gruppen och hon fick arbeta med texter om känslor. Till texterna svara hon skriftligt på frågor på, mellan och bakom raderna. Hon fortsatte sedan med att läsa kortare texter om djur och strök under och gick igenom nya ord. Även till dessa texter fick hon svara skriftlig på frågor.
Sedan kom Ingrid och då fortsatte vi att arbeta en bra stund (för att vi säkert ska hinna med hela boken innnan läsåret tar slut) med "Häxorna" av Roald Dahl. Efter en sammanfatting läste jag högt ett par kapitel. Sista delen av lektionen när även Tiziano hade tillkommit lyssande vi på 2 avsnitt ur Radioteatern och eleverna fick måla fritt

Johanna läsutmaning
Elsa, Axel, Leo, Albin, Alfred

Vi började med att prata lite om vad som hänt i Toryveln flyger i skymningen och sen läste vi vidare tillsammans i boken. Vi växelläste en i taget. Resten av boken får barnen nu själva läsa under läsutmaningen. Nästa lektion tiden läste vi en artikel från DN om hur vårt skärmtittande påverkar våra ögon. Sen lyssnade vi på "Ta mig tillbaka" av Darin och gick igenom texten och analyserade den. Sista lektionen jobbade barnen vidare i sina Zick Zack-böcker.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar