lördag 6 september 2014

Svenska skolan

Idag var det skolstart för det nya läsåret! Det var roligt att få träffa alla gamla vänner och även att få välkomna så många nya!

I 3:an fick vi välkomna Leo, i 2:an hans syster Ingrid, i 1:an Athena och i nystartade lekgruppen hoppas vi att Anna, Emanuele och Gustaf kommer att trivas!
Även läraren Amanda är ny och önskas hjärtligt välkommen! 

Här på bloggen återfinns information om vad barnen gjort i skolan vid varje tillfälle samt vad de har i läxa till nästa gång. Även undervisningsdatum (till höger), information om lucia, påsk och sommaravslutning när det närmar sig samt de två flikarna "Bibliotek" och "Lättläst bibliotek". Maila gärna bilder till Camilla på de böcker ni har för utlåning och maila direkt till varje boks ägare när ni vill låna en bok.

Läsmärken 
Vi arbetar med läsning och läsförståelse på flera olika plan och på många olika sätt i Svenska skolan. Ett av de sätten är att uppmuntra läskonditionen hos barnen. Dvs när man knäckt läskoden är det viktigt att träna läskonditionen för att kunna arbeta vidare med läsförståelse och nå fram till den stora läslusten.
För att uppmuntra och belöna barnen använder vi oss av läsmärken. De tre första kommer från Akademibokhandeln och därefter har vi köpt in egna märken. 

Så här fungerar det:
Välj böcker på barnets nivå. 
Fyll i läskortet för varje läst bok.
Efter varje fem (senare tio) lästa böcker tas läskortet med till skolan och barnet tilldelas ett nytt märke. Maila gärna läraren i förväg, så märket säkert tas med nästa gång.

5 böcker: Vitt läsborgarmärke
10 böcker: Rött läsborgarmärke
15 böcker: Svart läsborgarmärke 
20 böcker: Svensk-/schweizisk flagga
25 böcker: Dalahäst
30 böcker: Svart älg
35 böcker: Guldälg
45 böcker: Tre kronor
55 böcker: Vikingaskepp
65 böcker: Pippi
75 böcker: Blått Vasaskepp
85 böcker: Grönt Vasaskepp
95 böcker: Rosa Vasaskepp


Klass 1:
Vi började dagen med att läsa en berättelse om sommaren. I anknytning till den pratade vi om vem som hade badat, cyklat och skrapat knäna på sommarlovet. Vi tittade i "Stora semesterboken" och pratade om semester vid stranden, i bergen och på safari. Vi fortsatte med att öppna våra sommarlådor och berätta för varandra om våra sommarlov. 
Efter picknicken i klassrummet tog vi fram vår sånglåda och sjöng om hajar, tåg och elefanter samt läste om "Kung Älg". Därefter gick vi ut till Trollskogen. Vi knackade på i Trollstubben och fick varsin guldpeng av trollen. Efter att ha klättrat, sprungit och gungat gick vi in och spelade spel där det gällde att benämna substantiv. Vi pysslade varsin sommartavla innan vi avslutade med "Sipa, lipa, lakritspipa" (med smakprovning av lakritsbåtar), Björnen sover och vår avslutningssång.

Läxa till nästa gång:
- Läs böcker!
- Ta med ett kort på barnet som kan användas vid uppropen.
- Ta med en låda som vi kan pyssla havsakvarium av nästa gång. Lådan ska vara blå på utsida och insida och ev brun på botten på insidan. Använd tex en skokartong på högkant eller ett muslipaket där ni klipper bort nästan hela framsidan, så paketet kan stå upp och användas som tittskåp. Ta med små föremål eller bilder att dekorera med, tex fiskar, sjögräs, småbåtar, stenar eller annat. Snäckor finns redan i skolan.
Färdiga kommer de se ut ungefär såhär:Klass 2:
Vi började dagen med att hälsa alla välkomna tillbaka efter sommarlovet och lite extra välkommen till Ingrid som blir ny i klassen. Vi presenterade oss med namn och ålder och även jag berättade om mig själv. Därefter fick barnen öppna sina sommarlådor som var fulla med en massa spännande äventyr de hade varit med om under sommaren. Även Ingrid fick berätta om vad hon hade gjort under sommaren. Vi fortsatte med "Minnesleken" innan det blev dags för fika. Medan barnen åt läste jag "Bus-Alfons", vilken barnen älskade! De kände väl igen sig i att ha lite pirr i magen sådär dagen innan skoldagen. Och alla tyckte det var roligt att fröken nog hade mest pirr i magen, precis som i boken.
Efter lite energitillskott lekte vi språklekar ur Bornholmsmodellen bl.a. "Kommer du ihåg", som barnen tyckte mycket om och där var och en fick prova på att leda gruppen.
När det var dags för utelek med de stora barnen valde vi att lekt "Farbror Lejon" och "Bläckfisken". 
Vi delade även ut läsmärken till dem som hade läst böcker under sommaren och gick igenom läxan som kommer sträcka sig över hela läsåret. (Se brevet till föräldrarna som alla barn fick med sig hem.)

Läxa till nästa gång:
- 1:a text delen ur "Ensammast i världen", som förklarats medföljande brev. Läs denna ett antal gånger tillsammans med era barn så att de verkligen förstår vad det är dom har läst. Prata om texten och orden. Måla sedan en passande bild till texten, som vid senare tillfälle kommer att sättas ihop som en bok och jämföras med originalet.
- 1-2 bokstäver från materialet de använde förra läsåret. (Dvs det materialet med en sida uppgifter för varje bokstav som mailades ut i januari.)
- Diskutera kring ordet "annorlunda", då detta blir nästa veckas tema. Vad betyder det? Vad är det som kan vara bra med att vara just annorlunda?
Klass 3: 

Idag var det första skoldagen efter sommarlovet och alla barnen hade en hel del att berätta. Vi började dagen med att presentera oss själva och välkommna Leo in i klassen. Sen fick barnen presentera sina sommarlådor. Vi fick höra om en massa spännande upplevelser från alla världens hörn; Grekland, Italien, Sverige, Tanzania mm.

Under sommaren har barnen även läst flitigt och vi hade en del läsmärken att dela ut. Det var tre stolta barn som tilldelades sina nya märken: Natalie, Albin och Victoria.

 

Under det nya läsåret heter ett av de nya projekten “Den Magiska Dörren”. (Läs mer under fliken "Undervisningsmaterial.) Idag presenterades projektet och barnen fick göra framsidan till sina kommande böcker. Vi tittade på bilder av olika dörrar och fantiserade om vad som skulle kunna befinna sig innanför en magisk dörr. Fantasin och kreativiteten flödade!!

 

Sista stunden var det rast och utelekar. Vi lekte Fabror Lejon och Bläckfisken.

 

Läxa till nästa gång:

 - Göra klart framsidan till “Den Magiska Dörren” om man inte hann med det under lektionen

Läsbingo (barnen fick stencilerna idag)

De barn som har hittat på ett spel under sommaren får jättegärna ta med dem nästa gång, så kan vi spela dom tillsammans.

Ta med tuschpennor eller kritor i era pennskrin.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar