lördag 3 september 2016

Skolstart!

Efter ett långt sommarlov var det idag dags för skolstart! Det var roligt att få träffa alla igen och vi ser fram emot ett fint läsår tillsammans! 🌸

Läsgrupp A-B
(Aston, Lincoln, Noomi, Leopold, Kristian, Amanda och Alexander)
Vi jobbade på bra i Läståget och efter det fortsatte vi med att lägga pussel. Pusslet kan läggas enbart med att få ihop figuren (ex. ett tåg), men också genom att få ihop ordet. Det finns en bokstav i ordet för varje pusselbit. En bra övning som fungerar både för de som ännu inte börjat läsa och de som precis börjat. 

Läxa till nästa gång: 
- Jobba vidare i Läståget.


Läsgrupp C
(Viktoria, Anna, Tiziano och Oscar)
Tillsammans pratade vi om hur det varit att bada i kallt vatten, var det är bäst att läsa, hur många krabbor vi fångat och allt det andra som fanns med på vårt sommarbingo. 
Oscar presenterade "Tim på en ö" och fick sitt allra första läsmärke. 
Resten av tiden ägnade vi åt våra Läståg.

Läxa till nästa gång:
- Fortsätt jobba med era Läståg så mycket ni vill.


Läsgrupp D
(Natalie, Elsa, Lucas, Ingrid, Alfred och Clara)
Idag var första lektionen på det nya läsåret och eleverna hade mycket att berätta om efter ett långt sommarlov.
Efter en rolig pratstund läste vi "Pizza i Venedig och fisk på stenåldern". Eleverna fick sedan en ordlista där dom fick gissa betydelsen av olika ord. Allt material som vi använde oss av idag är från "En läsande klass".


Klass 1
(Aston, Lincoln, Noomi, Leopold, Kristian, Amanda och Alexander)
Vi provade på att spela Alias (ordförklaringsspel), men det var lite för svårt eftersom det kräver ett bra ordförråd. Vi fortsatte istället med ett experiment med flytkraf. Där provade vi om olika storlekar av äpple och potatis kunde flyta och diskuterade kring det. Sedan avslutade vi med pyssel.  Vi gjorde svampar av äggkartonger och medan barnen pysslade så läste jag Hermans sommar och det fungerade jättebra. Barnen gillade boken. 


Klass 2
(Lucas, Ingrid, Viktoria, Anna, Tiziano och Oscar)
Även i klass 2 jobbade vi med Läsfixarna från "En läsande klass". Det blev högläsning av texten "Spökdemonstrationen" och vi repeterade Spågummans, Detektivens och Konstnärens uppgifter.
Vi hann även med en god fika och lite utelek i det fina vädret.


Klass 3
(Natalie, Elsa, Alfred och Clara)
Först fick vi nya böcker som vi ska ha hela läsåret; 
- Språkskrinet Clown med ordkunskap, språklära och skrivning. 
- Språkskrinet läsförståelse Circussommar.
- Öva hemma stavning. 

Vi började med att pratade om vårt sommarlov och vad vi vill göra det här läsåret i svenska skolan. De flesta eleverna tycker det är kul att jobba med läroböcker, därför hoppas jag verkligen att dessa tre nya böcker ska fungera bra i klassen.

Läxa till nästa gång: 
- Skriv minst 4 meningar på sidan 4  i "Språkskrinet Clown" och använd några av de orden du skrev i tankekartan på sidan 4. 
- I "Öva hemma" får ni gärna jobba med sidan 2-5, som handlar om vokaler och konsonanter.


Klass 4
(Cristina, Sofia, Maya, Victoria, Sarah, Leo, Axel och Albin)
Vi startade mjukt med att berätta om våra sommarlov. De flesta hade varit i Sverige och alla hade haft det jätteskönt. Vi fortsatte med att prata om ordklassen räknord, både som grundtal och ordningstal. Detta var inte svårt för någon, men var bra repitition inför hösten.
De följande två timmarna arbetade vi med att repetera lässtrategierna. Vi utgick från de två första kapitlen i Zombiefeber (av Kristina Ohlsson) och inledde med att förutspå handlingen utifrån framsidan. Medan läraren läste första kapitlet högt fick eleverna stryka under okända ord. Gemensamt försökte vi komma fram till om vi visste något liknande ord, kanske på ett annat språk, som liknade det nya ordet. 
Vi läste andra kapitlet tyst för oss själva och tränade på att skriva frågor PÅ raderna, MELLAN raderna och BORTOM raderna. Därefter skrev vi en sammanfattning på max fem meningar innan vi försökte oss på att själva skriva tredje kapitlet av boken.

Läxa till nästa gång:
- Gör klart stencilen om ordningstal, veckodagar och månader.
- Försök skriva ett tredje kapitel av Zombiefeber. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar