lördag 16 september 2017

Svenska skolan, 16 september

Språklära med Maria
Vi började skoldagen med att repetera det vi pratade om förra gången, nämligen adjektiv. Alla hängde med bra så vi fortsatte att prata om dagens ämne: Ordföljd och meningsbyggnad i svenska språket. 
Vi gick igenom några enkla meningar och tänkte ut var subjektet, verbet och objektet hamnar när man gör en mening med rak ordföljd och sedan diskuterade vi var man sätter in ordet INTE i en mening med rak ordföljd. Sedan var det dags att arbeta i våra böcker. Rivstart-gruppen jobbade också flitigt med webbövningar och hörförståelse.

Läxa till nästa gång:
- För alla grupperna: Läs igenom vad vi skrev ner om ordföljd och meningsbyggnad.
- Språkskrinetgruppen: sidan 10 och 11 i Språkskrinet detektiv. Kom ihåg att lösa gåtan i slutet av sidan 11.
- ZickZackgruppen: gör klart första kapitlet i både text- och övningsbok.
- Rivstartgruppen: Läs sidan 16 och sidan 17 i testboken och gör övningarna H,I och J på sidan 18.


Bokklubben med Camilla 
Tills idag hade vi läst "Mitt lyckliga liv" av Rose Lagercrantz. Vi pratade återigen om  hur olika vi upplever lycka och vad vi kan göra för att påverka vår egen lycka. 
Vi lärde oss att affirmationer är "positiva påståenden om oss själva eller omgivningen som vi upprepar tills de blir sanna". När vi lyckats klura ut vad det betyder egentligen så provade vi att skriva egna affirmationer. Tex; "Jag vågar fastän jag är blyg!" och "Jag blir lite bättre för varje gång jag försöker!"

Därefter inledde vi arbetet med nästa bok som är "Varulvens hemlighet" av Kristina Ohlsson. Vi pratade om vad en varulv är, skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter och funderade över vad vi skulle känna igen från Zombiefeber som är första boken i serien.
Slutligen läste vi de tre första kapitlen högt tillsammans.

Läxa till nästa gång:
- Läs hela boken.
- Skriv upp alla nya eller kluriga ord i ditt bokklubbshäfte.Ateljén med Camilla
Vi fortsatte med det kluriga arbetet att skapa en egen tidning. Det är ett projekt som kräver samarbetsförmåga, planering, struktur och eget initiativ från eleverna. En del av dem sprudlar av en aldrig sinande ström av idéer medan andra ännu tycks känna sig lite tveksamma över sin egen roll. Det får gärna ta den tid det tar, men jag vill fokusera på just eget initiativ och samarbete i den här gruppen. Syftet är att de ska lära sig använda språket i olika sammanhang genom att planera, diskutera och slutligen producera.
När alla presenterat vad de vill bidra med till tidningen visade det sig tydligt att det här kommer bli en tidning med stort fokus på sport. 
Just nu är planen följande;
Elsa presenterar eleverna i klassen utifrån vilka sporter de gör. Clara kompletterar med bilder och bildtexter. Natalie skriver ett faktareportage om olika sorters gymnastik och Sarah gör detsamma om löpning. Axel skriver reportage om Vidal, Sarah om Usain Bolt och Clara om Medvedeva. Axel gör även en intervju med Linus Klasen och en historisk tillbakablick på Juventus. Albin och Alfred gör en sida med smarta tips samt en frågesport och en topplista över de bästa spelen. Elsa och Natalie kompletterar med recept. 

Läxa till nästa gång:
- Strukturera texten, skriv, fundera, ändra och skriv igen. Skriv tydligt och för hand, lämna utrymme för synpunkter och korrigeringar i texten.


Smartisarna med Johanna
Vi började dagen med att barnen fick presentera sig själva ordentligt och även fröken, eftersom detta var det första tillfället vi var tillsammans, bara vi. Jag gick igenom med barnen att på svenska "är du 7 år", många av barnen säger gärna att de "har 7 år". Vi pratade också om vilka regler vi ska ha i klassrummet. Sedan gick vi vidare med att jobba på i språkskrinet-böckerna. Alla barnen jobbade på väldigt flitigt. Efter mellanmålet läste jag ur boken "En himla historia" som utspelar sig i Livrustkammaren på Stockholms Slott. Barnen fick bekanta sig med Gustav II Adolf. Jag hade bara tänkt läsa ett kapitel ur boken men barnen gillade den så mycket att det blev två. Sedan pratade vi lite kring boken och jag förklarade några krångliga ord. Sista timmen ägnade vi åt hänga gubbe och spela spel.

Läxa till nästa gång:
Göra klart Språkskrinet troll sid 6-7.
- Göra klart Språkskrinet läs sid 2-3.
- Jobba på Svenska Mix. Hur mycket bestämmer ni själva. 
- Ta med ditt favoritrecept


Pernillas klass

Idag var det första gången för detta läsår som jag träffade gruppen och vi började därför med en kortare presentation och pratstund. Sedan arbetade vi med kroppsdelar genom att titta på bilder och se om eleverna kunde namnen på de olika kroppdelar i både singular och plural. Sedan spelade vi Mix Max, ett spel där man skapar olika roliga gubbar. Dessa gav upphov till olika diskussioner och historier. Efter det tog vi en kortare fikapaus. Vi fortsatte sedan med att jag delade ut en ihopsatt gubbe till alla och de fick sedan i par försöka beskriva gubbens olika delar för varandra. Den andra skulle därefter försöka rita gubben efter beskrivningen. Sedan högläste jag en stund ur en bok som heter "Nyckeln till Hinsides". Vi tog också en liten lekpaus utomhus innan vi gick in och lekte hänga gubbe och plocka iordning våra saker. 


Läxa till nästa gång:

- Gör två sidor i Läståget. 

- Fundera över ett bra namn på vår klass.Stjärnorna med Violeta
Under läsåret kommer vi att arbeta med "Boken om mig", där bl.a. var och en kommer att beskriva sig själva, sin familj, favorit mat/dryck, årstid, hobby/sport osv. Utifrån dagens tema som handlade om "kropp och kläder" fick alla rita och måla av sig själva till boken.
Utifrån olika lekar med medtagna klädesplagg diskuterades det om deras användning, färg, mönster, t.ex. halsduken bär man runt halsen, den är svart med vita ränder osv.
Under fikat passade jag på att läsa boken "Emilias båt" och därefter tog vi en kort rast utomhus.
Kristian och Leopold visade oss vägen till den hemliga trollskogen och väl framme byggde de en "kaninfälla". Det återstår att se vid nästa tillfälle om vi har haft kaniner på besök.
Tillbaka i klassrummet fortsatte vi med att spela olika spel i mindre grupper och lektionen avslutades med en sångstund.

Läxa till nästa gång:
- Ta med något från naturen som påminner dig om hösten (löv, kottar, kastanjer osv).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar