lördag 2 december 2017

Svenska skolan, 2 december

Julpjäsen
Även denna gång ägnade vi nästan två timmar till att repetera julpjäsen. Efter detta genrep kan alla skådespelare sina repliker, vet var de ska vara, vem de ska titta på och hur de ska agera.  

Tänk på att ta med lämplig klädsel som passar till karaktären och se till att ha stenkoll på replikerna och agerandet!!! 


Språklära
Vi började dagen med att gå igenom dagens läxa: TJ-LJUDET. Vi gjorde en liten stavningstävling framme på vita tavlan och eleverna fick alla rätt! GRATTIS!!
Sedan fortsatte Språkskrinetgruppen med att jobba med talesätt om kroppen, t.ex. lägga näsan i blöt eller hålla sig i skinnet. Det var lite svårt och alla kunde inte genast förstå vad talesätten egentligen betydde. I slutet av första timmen pratade vi om läxan till nästa gång - att skriva en berättelse om den stora Julfesten.
Vi passade också på att göra ett genrep med luciasångerna. Nu vet vi att det kommer att gå jättebra den 13:onde och den 16:onde december när vi ska sjunga.
Läxa: 
Alla: öva en sista omgång på luciasångerna. Både den 13:onde och den 16:onde december sjunger vi utan papper. 
Språkskrinetgruppen: Arbeta med sidorna 20 och 21 i språkskrinet Detektiv. Istället för klassfesten (som det står i boken) ska vi skriva om JULFESTEN!
Zickzack gruppen: Gör minst två uppslag i boken "Zickzack skrivrummet".
Rivstart gruppen: Målet är att bli helt klara med kapitel 3 tills vi börjar vårterminen i januari. 

Smartisarna
Vi ägnade största delen av dagen till att öva på julpjäsen och att öva på Lucia-sångerna, men vi hann även med lite annat. Vi började dagen med läxförhör. Barnen valde alla att skriva orden på tavlan. De flesta orden var rätt. Det enda ordet alla inte klarade var ordet "Plötsligt". Efter läxförhöret jobbade vi vidare i våra arbetsböcker. Vi avslutade dagen med att läsa Astrid Lindgrens "Titta Madicken det snöar". 
Svenskpatrullen
Idag var sista gången för detta läsår som jag och eleverna träffades. Dagens lektion blev en sorts adventskalender, fast vi öppnade alla luckor på samma dag. I varje lucka fanns en eller flera pusselbitar samt en lapp. På lappen fanns "utmaningar" av olika slag. Det fanns gåtor och matteproblem att lösa, i en lucka handlade det om att lösa ett korsord, i ett annan om att skriva ord som började på S. På en lapp stod skrivet att man skulle bilda sammansatta ord av små lappar med korta ord på. Bakom en hel del luckor var det lekar. Vi lekte bland annat ”Russinleken” och ”Gör si, gör så”. Vi tävlade också om vem som kunde gissa hur lång tid en minut är. Det fanns många fler utmaningar och vi hann inte med alla under lektionen, men vi samlade i alla fall in alla pusselbitar och pusslade klart det (två bitar hade kommit bort på vägen). 

Under lektionen hade vi också ett avbrott för att tillsammans med resten av svenska skolan öva på Luciatåget.

Läxan till nästa gång, som ju blir i januari;

-Gör ytterligare två sidor i texten om Regnrockarna för några. 

-Gör pappret med ord att läsa och kryssa över det ord som inte hör ihop med de andra på raden.

Stjärnorna
Idag började vi dagen med att gå igenom läxan, vi rättade den samtidig och delade ut stjärnstämplar till de som gjort färdigt. Bra jobbat! 👏🏻
Vi ägnade hela sista lektionen inför jullovet till att julpyssla. Vi gjorde smäll karameller, klippte färgremsor och limmade till en julgran och alla han även göra varsin jul karamell käpp med pärlor. Under pyssel tiden lyssnade vi på julsånger och barnen sjöng med till dem de kunde.
Under fikat avslutade jag att läsa "Ellie och Jonas lär sig om eld" denna gång fick alla med sig häftet hem för att få den läst ev. en gång till av en förälder eller ett äldre syskonen. Häftet får alla behålla.
Vi han även med ett genrep av luciasångerna med resten utav svenska skolans elever.
Nytt inför nästa termin är att vi kommer att börja med läxförhör. Vi börjar med 3 ord/glosor där barnen själva får välja om de vill rita en bild till ordet eller skriva det. Det viktigaste är att de på något sätt visar att de har förstått vad ordet betyder.
God Jul 🎄och Gott nytt år! 🎆

Läxa:
*Kristian, Leopold
Bokstav (F-1,3,7) (G-5,6) (H-2)
*Anna
Bokstav (F-1,7) (G-5) (H-2)
*ALLA
Glosor: De första 3 orden:
HUS - BOLL - SOL
Stenciler;
"Jag tycker om"
"Vad tycker jag bäst om?"
"Blandat"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar