lördag 18 november 2017

Svenska skolan, 18 november

Språklära
I dag började vi lektionen med att repetera de personliga pronomen i subjekts- och objektsform som vi jobbade med förra veckan. De flesta av eleverna hade läst på hemma och kunde dessa pronomen bra!
Vi fortsatte sedan med dagens språklära, nämligen tj-ljudet och dess olika stavningar med tj, k, kj eller ch. Språkskrinetgruppen jobbade sedan med tj-ljudet i läroboken under resten av lektionen, medan Rivstartgruppen fortsatte i sin bok.

Läxa till nästa gång:
- Öva på luciasångerna.
- Språkskrinet: gör klart sidorna 48 och 49 i Språkskrinet detektiv. Nästa gång har vi prov på stavningen av orden i rutan (ordbanken) på sidan 48.
- Stava rätt, Stava lätt: gör klart sidorna 34 till 39 om tj-ljudet.
- Zick-zack och Rivstart: jobba vidare där ni är (minst en halvtimme).

Smartisarna
Vi började dagen med att Viktoria tog läsmärket "dalahästen" för 25 lästa böcker. Grattis Viktoria, bra jobbat! Vi gick sedan vidare med läxförhör av de ord de haft i läxa. Det gick jättebra. Det var bara några ord där ä blev e och tvärtom. Sen ville barnen väldigt gärna läsa eftersom jag hade tagit med mig en massa "lätt att läsa"-böcker. Andra timmen gick vi in till de äldre barnen och övade på julpjäsen "mormor gråter". Sista timmen jobbade barnen på flitigt med korsord och lite andra övningar, jag läste också lite och vi hängde gubbe.

Läxa till nästa gång:

-öva på dina repliker till mormor gråter"
-öva på Lucia-sångerna
-öva på de sju orden i kuvertetSvenskpatrullen
Dagens lektion startade med att vi arbetade i Läståget en bra stund. Under pausen pratade vi om det som vi hade läst som dagens läxa, nämligen himlakroppar såsom stjärnor, kometer och svarta hål. Spännande saker! Efter detta gjorde vi gemensamt en uppgift där det handlade om att skriva in rymdrelaterade ord på rätt plats. Sedan tittade vi på en kort animerad film om jordens uppkomst.

Vi övade även på Luciasångerna.

Lektionen avslutades sedan med att vi spelade Alias (beskriva ord för varandra utan att använda själva ordet), jag högläste Morfar är en sjörövare av Jan Lööf samt en kortare text om den första afroamerikanska astronauten ur "Godnattsagor för rebelltjejer".  Under tiden fick de som ville måla och döpa en utomjordning från den stora, giftiga planeten Sunev (som är Venus baklänges).


Läxa till nästa gång:

- Läs texterna om lucia och advent.

- Övningarna som delades ut.Stjärnorna
Vi började dagen som vanligt med en kort presentation av oss själva. Efteråt gick vi igenom läxan och de som gjort klart fick en stjärnstämpel. Bra jobbat!
Idag pratade vi om Djur som var tema för dagen. Vi började med en lek där vi övade på grundläggande begreppträning. Alla fick plocka ut två djur ur en säck och tala om bl.a vad den heter, om den är farlig/inte, stor/liten, existerar den/existerar inte ( dinosaur ),  snabb/långsam, vilken färg, hur låter djuret? osv.
Att barnen upplever inlärningsövningarna som lek är positivt och ger fina resultat.
Efteråt påbörjade alla att färglägga och sortera in djurfamiljer, ex; Tjur-Ko-Kalv, Tupp-Höna-Kyckling osv.
Vi fick avbryta för en fika och samtidigt vill vi passa på att tack Anna som bjöd på hemmagjorda lussebullar. Supergod!!! Tack Anna.
Under fikat läste jag "Ellie och Jonas lär sig om eld" ett häfte med tillhörande bilder för att färglägga. Idag han vi inte färdigt men kommer att avsluta läsa vid nästa tillfälle. Utomhus lekte vi björnen sover, som har blivit barnens favorit och de sista minuterna övade vi på luciasånger.

Läxa:
*Kristian, Leopold
Stencil: Bokstaven D nr.2+7, Bokstaven E nr.1+2
*Anna
Stencil: Bokstaven D nr.7, Bokstaven E nr.1
*ALLA
Stencil:
-Lär dig att rita
-Kombinera

Öva på LuciasångernaInga kommentarer:

Skicka en kommentar