söndag 13 januari 2019

Svenska skolan, 12 januari

Camillas språklära
Eleverna i klassen har nu kommit en bra bit i sina respektive arbetsböcker. De arbetar fortfarande till största delen individuellt och vi går tillsammans igenom sådant som berör alla nivåer. Idag arbetade vi tex med sammansatta ord samt skrev analogier tillsammans.

Läxa till nästa gång:
- Med utgångspunkt från att ni ska vara färdiga med era arbetsböcker i slutet av augusti vill jag att ni planerar för vad ni bör hinna med i skolan, hur mycket ni ska göra i läxa mellan varje gång och vad ni vill spara (?) till sommarläxa. 😘

Camillas bokklubb
Vi inledde terminen med att eleverna fick presentera de böcker som de valt att läsa under de kommande två veckorna.
Därefter pratade vi om de två pjäser som vi kommer spela på skolavslutningen. I år blir det både Diamantmysteriet och Tågmysteriet, så att det ska finnas tillräckligt med roller till alla som vill vara med. I vanlig ordning ville alla ha minst en huvudroll var. 😂👍👍👍
Vi läste hela Diamantmysteriet högt under lektionen, så eleverna känner till och förstår vad som händer i teaterstycket.

Läxa till nästa gång:
- Läs den bok du själv har valt och förbered en kort presentation utifrån stödord. Tänk på att ha med bokens titel, författare, huvudpersoner, kort redogörelse för handlingen (först, sedan, till slut) samt ett eget omdöme om boken.
- Läs eller lyssna till Diamantmysteriet om du inte var med på lektionen.


Marias Rivstartgrupp 
Sofia, Victoria, Sarah:

I dag läste vi en lång text i Rivstartboken om tre svenska kulturpersonligheter som levde i början av 1900-talet. Det var en ganska svår text som eleverna klarade av galant. Vi förklarade svåra ord och uttryck, och svarade sedan muntligt på frågor om texten. 

Sedan arbetade vi individuellt med webbövningar alternativt övningsboken till Rivstart.

Läxa: Försöka att göra klart alla webbövningarna till kapitel 2 i Rivstart.


Marias hörförståelse
Sofia, Victoria, Sarah, Axel, Leo, Elsa, Albin:

Vi fortsatte att titta/lyssna på avsnitt ur serien "Orka Plugga" som ges ut på urskola.se. Idag såg vi avsnitten: Minnesteknik, Växande tankesätt och Emotionell kompetens. Sedan diskuterade vi tillsammans om råden i avsnitten fungerar i realiteten.

Stjärnklassen 10-13
Alexander och Anna

Idag hade jag, Pernilla, nöjet att få vara med klassen. Vi började med lite småprat om jullovet och presentöppning då Alexander hade med sig inslagna paket. Vi satte sedan igång med att arbeta flitgt i "Prickboken". Under fikarasten läste jag en bok om Mamma Mu. Sedan spelade vi ett bokstavsspel och även Mix Max. Efter detta ville barnen måla en stund. Medan de målade fritt läste jag ytterligare en bok "Kurrans skatt".Vi avslutade sedan dagen med att pyssla monster och katter.

Johannas bokklubb
Albin, Axel, Elsa, Ingrid

Till bokklubben denna gång började vi med en ny bok "Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe. Vi tittade lite på vem författaren är och vilka andra böcker hon har skrivit. Vi började sedan växelläsa den.

Läxa:
Vi läste fram till s.21 (kapitel Drömmen). Fortsätt läsa ytterligare två kapitel, "Förbannelsen" och "Blommorna".


Johannas temaklass
Oscar, Clara, Anna

Vi lekte charader och spelade Alias. Barnen turades sedan också om att gå ut till Camilla för att öva högläsning.Johannas Språklära
Albin, Ingrid, Leo

Alla jobbade flitigt vidare i sina studieböcker.

Läxa:
Gör klart frågorna till de texter som lästs (zick zack)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar