lördag 26 januari 2019

Svenska skolan 26 januari,

Marias hörförståelse
Sofia, Victoria, Sarah, Axel, Leo, Elsa, Albin:

Vi började dagens lektioner med hörförståelse. Som vanligt diskuterade vi först tillsammans vad vi skulle höra och vilka ord som kanske var svåra att förstå, och dagens program handlade om det alltmer aktuella: källkritik och hur man är källkritiskt när man läser och tar reda på information på nätet. Programmen som vi såg är tillgängliga på UR.se (så funkar Sverige och Orka Plugga).

Marias Rivstartgrupp 
Sofia, Victoria, Sarah, Axel:

Vi repeterade lite snabbt personliga pronom i subjekts- och objektsform. Det gick hur bra som helst! Vi fortsatte att jobba tillsammans i textboken i kapitlet som handlar om jobb och pengar. Vi läste högt för varandra och berättade vad vi tycker är viktigast; mycket pengar eller mycket fritid tillsammans. I slutet arbetade alla individuellt med webbövningar och i övningsboken.

Läxa: Försöka att göra klart alla webbövningarna till kapitel 3 i Rivstart.
Stjärnklassen 
Kristian, Eva, Anna, Alexander, Amanda

Idag var alla eleverna på plats och då passade vi på att jobbade vidare med alfabetet, bokstaven H och I.
Vi tittade även på SVT Play, Bolibompa Bokstäver.
Efter fikat fick Kristian som vanligt gå in till Pernilla för skriv och läsövningar.
Resten av tiden pysslade vi, alla gjorde varsin blomma av papper och målade och dekorerade små glasflaskor som vas. Under pyssel tiden lyssnade vi på svenska sommarvisor. Sista 15 minuterna lekte vi björnen sover.

Läxa:
Måla, klipp ut och klistra in bokstaven J, rita även något som börjar på den bokstaven. Ni som inte har gjort färdigt de föregående bokstäverna gör färdigt dem till nästa gång.


Pernillas bokklubb
Viktoria

Idag var det endast Viktoria i klassen. Vi stafettläste i Häxorna nästan hela lektionen. Som avslutning svarade Viktoria på några frågor till några utav de första kapitlen.


Pernilla temagrupp kl 11-12
Viktoria,Kristian

Idag fick även Kristian vara med i gruppen. Vi arbetade med tema känslor som vi kommer att fortsätta att arbeta lite med under våren. Känslan för dagen var GLAD. Under fikat tittade vi på Sura laxar och glada taxar på URskola. Sedan arbetade vi vidare med olika uppgifter om just glad. Vi lyssnade även på avsnitt 4 av Häxorna (SR-Radioteatern) eftersom det inte hanns med under första timman.


Pernilla språkläragrupp 12-13
Viktoria, Kristian

Under tiden som jag och Kristian gick igenom läxor och övade på att läsa korta ord arbetade Viktoria elevspel.se. Vi avslutade lektionen med att spela memory

Läxa till nästa gång: Kristian: att lära sig färgerna på svenska. Viktoria: sidan 18 Texten "Bageriet" i Läsförsåelse boken.
Johannas bokklubb

Läxa till nästa gång: Läs vidare i Tordyveln flyger i skymningen kapitlen "En melodi" och "Viskningen".

Johannas språklära

Vi tittade på ett avsnitt av "Lilla aktuellt" som handlade om Sveriges nya regering. Efter avsnittet bubblade eleverna av frågor, så vi ägnade den största delen av lektionen till att pratat om partier, val, ministrar etc.

Sista timmen var bara Alfred på plats. Han jobbade flitigt igenom ett häfte med svensk grammatik.Camillas språklära:
Eleverna arbetade individuellt vidare med sina arbetsböcker och vi gick gemensamt igenom de funderingar som uppstod under arbetets gång. Idag var det bl.a sammansatta ord samt många nya ord i en text im vikingatiden från ZickZack.

Camillas bokklubb:
Eleverna hade allihop med sig de böcker som de läst sedan senast. Vi gick igenom vad bokpresentationerna skulle innehålla och alla gjorde därefter varsin riktigt bra presentation!

Läxa till nästa gång:

- Läs eller lyssna till de två Lassemajaböckerna som vi kommer spela upp på skolavslutningen. Dvs Diamantmysteriet och Tågmysteriet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar