lördag 24 maj 2014

Skolavslutning i Svenska skolan


Idag har vi firat sommarlov i Svenska skolan!
Med sommarsånger, dikter, diplom, Den blomstertid nu kommer, svenska flaggor och massor av god mat!


Klass 1
Tema: Sommaren
Innan firandet började hann vi med två timmars lektion. Vi började med att titta på stora lappar med barnens namn. Vi letade efter begynnelsebokstäver som vi kände igen, tittade på vilka namn som var långa och vilka som var korta och klappade händer till allas namn för att få begrepp om stavelser.
Vi pysslade sommarlådor som ska fyllas med sommarminnen och läste tre böcker om sommaren, stranden, fiskar och krabbor medan vi fikade. 
Vi plockade fram en hemlig påse som var fylld med smurfar och turades om att plocka upp en smurf, prata om hur den såg ut, vad den hade i händerna och vad den gjorde samt placera den på lämplig plats i smurfhuset.
Slutligen spelade vi ett logikspel där det gäller att para ihop tex kritor-teckning, tandkräm-tandborste, segelbåt-vatten osv.

Sommarläxa:
- Fyll sommarlådan med minnen och ta med den till skolan, så du kan berätta om innehållet.
- Säg till någon vuxen att ni ska läsa många böcker tillsammans i sommar och ta med den du tycker bäst om nästa gång vi ses.


Klass 2
Tema: Sommaren
Vi började dagen med att läsa en sommarsaga, “Emil fiskar kräftor”. Efter detta lekte vi "Stor och liten" och "Familjen Johansson". Vi hade en kort fika och gick igenom olika siffror. Rasten hade vi tillsammans med den stora klassen och efter den övade vi sommarsånger. 

Sommarläxa för hela klassen:
- Samla minnen i en sommarlåda.

Individuella sommarläxor:
Alfred: Skriv med hjälp av mamma och pappa en sommardagbok med sommarens bästa minnen.
Aston: Skriv med hjälp av mamma och pappa en sommardagbok med sommarens bästa minnen.
- Clara: Läs fem böcker till det röda läsmärket och illustrera gärna med en bild till varje bok.
- Lucas: Läs fem böcker till det vita läsmärket och illustrera med en bild till varje bok.
Selma: Be någon vuxen läsa många böcker i sommar och ta med den bästa och berätta om den.
- Victoria: Be någon vuxen läsa många böcker i sommar och ta med den bästa och berätta om den.


Klass 3
Tema: Sommaren
Vi började med en kort bokrecension av Cristina som tog läsmärket “Dalahästen”. Vi gick vidare med att gå igenom dagens adjektiv-stenciler som barnen hade i läxa, samt boken om Rolf som vi stafettläste tillsammans. Därefter rensade vi bland alla våra papper som vi har jobbat med det här året. Barnen fick tillbaka många av läxorna som jag hade rättat och de fick göra sin egna mapp till dessa. Efter detta gick jag igenom årets sommarläxorna för barnen, både den gemensamma och den individuella.
Vi tog rast med klass två och lekte "Under hökens alla vingar” och “Bläckfisk-kull” innan vi njöt av den fina sommaravslutningen!

Sommarläxa för hela klassen:
- Häftet om boktips, ordförråd och spel som Carro delat ut.

Individuella läxor:
Albin: Läsa minst fem böcker och agera läsfixaren "Konstnären" för två av dessa genom att stanna upp ibland i läsningen, blunda för att leva sig in i texten med hjälp av sina sinnen och därefter måla dessa bilder.
- Axel: Läsa 10 böcker och agera läsfixaren "Cowboyen" för fem av dem genom att skriva en sammanfattning på ca 1/2 A4 med det viktigaste av innehållet i böckerna.
Christina: Läsa minst sju böcker och agera läsfixaren "Reportern" genom att under och efter läsningen ställa frågor på de olika nivåerna: på raderna, mellan raderna och bortom raderna. Dessa frågor och svar ska skrivas ner.
Elsa: Läsa minst fem böcker och i två av dessa ta på sig rollen som läsfixaren "Spågumman" där hon utifrån titeln, omslagsbilden och baksidestexten förutspår vad som kommer hända i boken. Dessa hypoteser skrivs utförligt ner innan läsningen påbörjas.
Natalie: Läsa minst sju böcker och i fyra av dessa ta på sig rollen som läsfixaren "Spågumman" där hon utifrån titeln, omslagsbilden och baksidestexten förutspår vad som kommer hända i boken. Dessa hypoteser skrivs utförligt ner innan läsningen påbörjas.
- Sofia: Läsa minst sju böcker och i fyra av dessa ta på sig rollen som läsfixaren "Detektiven" genom att reda ut oklarheter, nya ord och uttryck under läsningen. Dessa ska skrivas ner med förklaringar under läsningen.
- VictoriaLäsa minst sju böcker och agera läsfixaren "Konstnären" för fyra av dessa genom att stanna upp ibland i läsningen, blunda för att leva sig in i texten med hjälp av sina sinnen och därefter måla dessa bilder.

Mer information om "Läsfixarna" finns på www.enlasandeklass.se


Tack!
Idag fick vi även tacka våra fantastiska lärare Carro och Louise för deras tid i skolan.
Ni har gjort ett jättefint jobb med att låta våra barn utveckla sin svenska och ta del av den svenska kulturen! Vi kommer sakna er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar