lördag 22 november 2014

Svenska skolan

Klass 1
Som vanligt inleddes dagen med samling där alla får sätta upp bild på sig själv, berätta hur man mår, prata om vilket väder och vilken årstid det är. Sedan förra gången får barnen även leta upp skylten med sitt eget namn och sätta upp den på väggen. Många av barnen känner nu igen sina namn i skrift och även de andra barnens begynnelsebokstäver. 
Vi pratade om luciafirandet och vilka som är med i ett luciatåg samt tränade på sångerna som vi ska sjunga 13 december.
Dagens tema var djur av alla de slag och barnen hade tagit med sina favoritdjurböcker. Några barn berättade om sina böcker och vi läste ett par av dem. Därefter målade vi egna djurmasker innan vi gick ut och letade efter djur. Det var ont om djur i skogen idag, men trollen i stubben var lyckligtvis hemma och delade ut guldpengar.
Slutligen använde vi riskorn och pasta i olika former för att pyssla ett blad med fjärilens utvecklingsfaser från ägg, via larv och puppa till vacker fjäril. 

Läxa till nästa gång:
- Träna på luciasångerna. 
- Rita eller klipp och klistra en önskelista till tomten.Klass 2
Dagen började med att vi gick igenom läxan. Barnen tyckte det var en fin del av boken och det är verkligen kul när de själva är så insatta i boken och förmedlar att de känner olika för de olika delarna. Lucas redovisade två böcker som han valt ut av de 10 böckerna han har läst sedan sist och fick därmed två läsmärken. Därefter delades klassen upp i två grupper där de fick arbeta tillsammans med två olika övningar. I den ena fick de para ihop olika pilar med rimord och i den andra fick de para ihop pilar med versaler och gemener. 
Sedan var det dags för fika innan vi gick in till de stora barnen och tränade på Luciatåget. Efter vi gått igenom alla sånger och dikter så gick vi ut för att leka "Ormen" och "Under hökens alla vingar". Därefter spelade vi bokstavsspel där barnen fick träna på stavelser och bokstävernas ljud. Slutligen gick vi igenom nästa veckas läxa.

Läxa till nästa gång:
- Del 6 ur "Ensammast i världen". Läs och måla en tillhörande bild.
- Gå igenom alla delar ur "Ensammast i världen" och se om du har missat något, kanske en bild som du behöver göra klart, färglägg alla bilder osv. 
- Träna på Luciasångerna och på din dikt! Klass 3
Idag jobbade vi en hel del med Läståget vilket alla tycker är riktigt roligt. Eftersom en del av barnen kommit fram till uppgifter där man ska separera vokaler från konsontanter så lärde vi oss en sång som gör det lättare att komma ihåg: (melodin är samma som björnen sover)
"A, o, u, å, a, o, u, å. E, i, y, ä, ö. Är våra vokaler, som vi ofta galer. A, o, u, å, a, o, u, å. E, i, y, ä, ö". 
Tillsammans med klass 2 övade vi på Luciasångerna och barnen valde dikter.
Efter rasten delades barnen in i 2 grupper och fick jobba med varsin vintertankekarta. Det var en bra övning där barnen kom på en massa ord som tillhör vintern. 
Vi avslutade sedan med en tävling där grupperna skulle skriva varsin vinterdikt. Dom skulle skriva ordet VINTER lodrätt och sen komma på ett ord, eller mening, för varje bokstav. Killarnas grupp vann med denna dikt:
Vem vill leka med snö?
Ingen säger nej.
Nu är det dax för tomten att komma.
Tomten har kommit.
Era julklappar är här!
Renarna åker vidare till alla andra hus.

Läxa till nästa gång:
- Läs folksagan "Koka soppa på en spik" (med hjälp av mamma eller pappa om det behövs) och fyll sedan i Konstnärens läslogg.
- Skriv en namndikt med ditt namn.
- Öva på Luciasångerna och den valda dikten.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar