lördag 19 september 2015

Svenska skolan 19 september

Idag är vi glada att ha fått välkomna sju nya elever till skolan!
Blanca, Alexander och Amanda invigde nya lekgruppen. Lincoln och Noomi började 1:an, Ester kom till klass 2-3 och Sarah började i 4:an.
Ni är varmt välkomna!

Lekgruppen
Idag var det första gången den nya lekgruppen samlades. Vid varje träff kommer vi att ha ett tema och denna gång handlade det om djur. Vi började med en sångstund. Imse vimse spindel var populär, så den sjöng vi flera gånger och i olika versioner. Efter det fick barnen plocka upp olika sorters djur ur en påse, som vi sedan pratade om. Efter fikastunden fortsatte vi med lite pyssel. Vi målade djur och gjorde djur av ballonger. Vi avrundade med en saga och med att sjunga Imse vimse spindel. 
Tålamodet hos de minsta barnen varar inte så länge, så det gäller att ha många små och korta aktiviteter.

Läxa till nästa gång:
- Nästa gång ska ni göra varsitt stort collage med ett riktigt fint barnrum. Läxan är därför att förbereda bakgrunden, som kommer utgöra väggen i rummet. Måla (eller tapetsera?!) en kartong i minst A4 och ta med nästa gång.Klass 1
Idag välkomnade vi två nya eleverna till vår klass, Lincoln och Noomi. 
Dagen började med enkla skrivövningar där vi jobbade med bokstaven A. Eleverna var väldigt snabba på att ljuda fram ord som börjar på A.
Efter det fick de sortera en hel massa pasta. Vi hällde ut en stor hög med olika sorter på ett bord och pratade om hur dom olika sorterna såg ut, kändes, smakade, luktade mm. Eleverna fick sedan komma på hur vi skulle kunna dela in pastan i olika grupper. 
Under fikastunden läste vi berättelsen: När Kalle började på förskolan.
Vi gick ner till vår lilla skog där barnen fick gå på samlarjakt. De fick leta efter föremål som tillhör skogen och föremål som inte hör skogen till. Eleverna hittade väldigt många saker, som vi sedan sorterade. Detta var en väldigt omtyckt aktivitet.
När vi kom tillbaka in i klassen lekte vi Finn fem fel och spelade spel.

Läxa till nästa gång:
- Gör en höstburk.
Ta en tom glasburk och fyll den med saker som hör hösten till (löv, grenar, kastanjer etc). Nästa lektion kommer vi ha hösttema, så glöm inte att ta med er era burkar.Klass 2-3
Idag började vi med att välkomna Ester till klassen. Alla barn fick presentera sig och även fröken. 
Sedan fick Clara och Elsa redovisa varsin bok för att få sina läsmärken. Efteråt delades barnen in i små grupper om två eller tre och fick olika arbetsblad att jobba med. Vi gick igenom läxan tillsammans och fick höra vad alla barn hade svarat på frågorna. Efter fikapaus och rast ute i solen var det dags för filmen "Ny tjej i stan" som handlade om hur man bemöts som ny och hur man kan få vänner. 

Läxa till nästa lektion:
- Skriv minst 3 meningar om hur man kan bli vän med någon, samt minst 5 meningar om hur en bra vän skall vara.
- Ta med en bok du vill tipsa om och var beredd på att berätta med en eller två meningar varför du tycker mycket om just den här boken. De här boktipsen kommer vi sedan lägga ut på bloggen.Klass 4
Idag hade vi substantiv som tema. Vi pratade om vad som kännetecknar ett substantiv, när det är en eller ett, hur man böjer substantiv i bestämd och obestämd form, pluraländelser, hur det fungerar med sammansatta ord mm. Under dagen kom det även upp många frågor om dubbeltecknade konsonanter vilket vi också pratade om.
Eleverna gjorde gruppövningar, arbetade med övningsböckerna samt fortsatte sedan med sina individuella planer.
Idag började vi även med Dagens person (Alfred Nobel), Dagens händelse (Högertrafikomläggningen), Dagens plats (Ishotellet i Jukkasjärvi) samt Dagens grej (blixtlåset). I början av lektionen får eleverna fyra olika ledtrådar att klura på och med jämna mellanrum går vi igenom en ny "Dagens". Dessa ledde till långa engagerade samtal om allt från när Malala fick fredspriset till huruvida man kan se genom isväggar. 

Läxa till nästa gång:
- De gemensamma övningarna för de som inte var i skolan idag:
• Språkskrinet Detektiven, sidan 18
• Språkskrinet Clownen, sidorna 24-25
• Skriv nivå 5, sidorna 10-13
• Skriv nivå 8, sidorna 30-33
- Läxa omgång 2 i ditt läxhäfte.
- Berätta hemma om Dagens person, händelse, plats och grej. Ta hjälp av dina anteckningar och bilder.
- Ta med en bok som du vill tipsa om och var beredd på att berätta varför den är så bra. Dessa boktips lägger vi sedan ut på bloggen.


Dagens person: Alfred Nobel

Dagens händelse: Högertrafikomläggningen

Dagens plats: Ishotellet i Jukkasjärvi 

Dagens grej: Blixtlåset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar