lördag 3 oktober 2015

Svenska skolan 3 oktober

Idag återupptar vi undervisningen i läsgrupper som vi påbörjade under vårterminen. Det innebär att de elever som går i klass 1-3 delas upp i grupper utifrån bokstavsträning, avkodning, lästräning och läsförståelse under skoldagens första timma. Därefter återvänder alla elever till sina ordinarie klasser.
Detta innebär även att läxor återfinns både under läsgruppens rubrik samt under klassens rubrik!
Klass 4 berörs inte av läsgruppsindelningen.


Lekgruppen
Vid varje träff så har vi ett nytt tema och denna gång handlade det om "Hus och hem". Vi började med att sjunga "Fem små apor hoppade i sängen" och barnen fick under tiden hjälpas åt att sätta upp bilderna till sången. Vi fortsatte sedan med att läsa "Knacka på" och "Var bor Molly?".
Därefter gick vi över till att pyssla. Barnen fick arbeta med att limma ihop Pippis hus Villa Villekulla samt klippa ur bilder och skapa ett eget rum på en färdiggjord bakgrund. 
Efter bra och hårt arbete tog vi en gemensam fika. Vi avrundade sedan med en lek som gick ut på att barnen fick plocka upp olika små möbler ur en påse och möblera ett dockhus. 
Självklart avslutade vi med att sjunga Imse vimse spindel. Medan föräldrarna hjälptes åt att plocka undan så fick barnen leka med modellera. 

Läxa till nästa gång:
- Nästa gång så är det Halloweentema, så ta med er utklädnad för barnen och äggkartonger till pysslet.


Läsgrupp A
(Lincoln, Tiziano, Oscar, Leopold, Kristian & Noomi)
Första lektionen tillsammans och såklart fick barnen presentera sig och även fröken. Därefter pratade vi bokstäver, ord som började på bokstäverna samt färglade bokstäver.

Läxa till nästa gång:
- Ta med ett föremål, eller en bild på ett föremål, som börjar på varje bokstav i ditt namn. 


Läsgrupp B
(Aston, Viktoria & Anna)
Första läsgruppen för terminen inledde vi med att titta noga på de fina alfabetstavlorna som barnen gjort i sommarläxa. Det fanns bokstäver av allt från melonkärnor till flipflop och man märkte att de lärt sig flera nya bokstäver under sommaren.
Vi delade ut skattkistor i guld som kommer fyllas på med bokstäver allteftersom under terminens gång. Idag fick de plocka med sig de bokstäver de själva kunde med tillägg av O, U och Å.
Vi tränade på att para ihop versalerna med tillhörande gemener och la bokstavs-/bildpussel med både versaler och gemener.

Läxa till nästa gång:
- Träna på bokstäverna i din skattkista, särskilt O, U och Å. Både versalerna och gemenerna. Läsgrupp C
(Natalie, Elsa, Lucas, Ingrid, Ester, Alfred & Clara)

Idag blev vi rejält överraskade! Det knackade  dörren och när vi öppnade hittade vi en liten korg, fylld med mossa och kastanjerNär vi tittade närmare hittade vi två små gröna ägg nerbäddadekorgen fanns där också ett litet brev från äggens oroliga mamma som bad oss att ta hand om hennes små

Vi diskuterade tillsammans vad som skulle kunna finnas inne i äggenKanske kycklingardinosaurier eller små busfrön??

Tanken är att vi denna terminen ska följa dessa små ägg och involvera Läsfixarna i vårt arbete.

 

Läxa till nästa gång:

- Läs en av texterna som Charlotte skickar ut via email. Välj det djur som intresserar dig mest. Var beredd på att berätta om det valda djuret nästa lektion och svara på fråganLägger ditt djur ägg??Klass 1
(Anna, Lincoln, Tiziano, Oscar, Leopold, Kristian & Noomi)

Idag började vi lektionen med att fika och läsa boken TomtebobarnenVi pratade om skogen och om hur träden ändrar färg under de olika årstiderna

Sedan tittade vi  elevernas fina höstburkar och fick höra berättas om var och hur de hade samlat de olika sakerna.  

Efter det var det dags att pysslaDe flesta barnen tyckte det var roligt att skapa sina egna höstträdmedan andra valde att rita fritt.

 

Läxa till nästa gång:

Be mamma eller pappa att läsa en bok/historia om monster eller spöken för dig. Ta med boken nästa lektion så pratar vi om dem tillsammans.Klass 2
(Lucas, Ingrid, Aston & Viktoria)
Vi började vår lektion med att spela tärningsspel som tränar läsning och uttal. Vi gjorde även eget memoryspel. 
Därefter arbetade vi med Bornholmsmodellen, där barnen fick lyssna på en CD-skiva och tillsammans komma framtill vad de hörde. De fick även redovisa läxan samt de böcker de tagit med till boktipset.

Läxa till nästa gång: 
- Vi skall påbörja arbetet "Boken om mig" och barnen behöver ta med bilder på sig själva, sin familj och släkt. De ska dessutom vara beredda på att berätta om sin familj och släkt i klassen. 


Klass 3
(Natalie, Elsa, Ester, Alfred & Clara)
Idag jobbade vi med räkneorden från 1-20. Det kan vara lätt att räkna, men inte lika lätt att skriva siffrorna med bokstäver. Vi fick flera stenciler att fylla i och jobbade mycket tillsammans, eftersom vi var så få i gruppen idag. Vi lärde oss också ordningstalen första, andra, tredje o.s.v. Natalie presenterade en bok för klassen och fick därmed första läsmärket med Pippi.

Läxa till nästa gång:
- Stencilen med sifferkorsordet
- Ta med en bok du vill tipsa om.


Klass 4
(Cristina, Sofia, Maya, Victoria, Sarah, Leo, Axel & Albin)
Vi har idag lärt oss mer om verb. Vi skrev upp massor av verb framme på tavlan och pratade om hur man böjer verb i presens, preterium och perfekt (nutid, dåtid och i har+verb). Det var inte speciellt svårt för klassen som hängde med bra. Vi passade också på att specialstudera fyra oregelbundna verb lite närmare (verben går, gör, är och har). För att inte bara sitta ner och skriva hela första timmen lekte vi också charader, där var och en fick spela upp ett verb som de andra i klassen fick gissa. Det var jättekul!
De nästföljande två timmarna arbetade vi med våra övningsböcker samt gick igenom Dagens svenska person (Anja Pärson), Dagens svenska händelse (Vasaskeppets jungfrufärd), Dagens Svenska plats (Göta kanal) och Dagens svenska grej (Svenska bilar).

Läxa till nästa gång:
- De gemensamma verbövningarna om du inte hann klart på lektionen. Dvs Språkskrinet detektiv sid. 24, Språkskrinet clown sid. 30, Skriv nivå 5 sid. 18-21, Skriv nivå 6 sid. 16-19 samt Skriv nivå 8 sid. 34-37.
- De fyra oregelbundna verben GÖRA, VARA, HA och GÅ i presens, preterium och perfekt.
- Läxhäftet omgång 3.
- Berätta om de fyra "Dagens" hemma för någon vuxen. Googla och läs gärna mer om det ämne som intresserar dig.
- Titta på filmen om slussning på Göta kanal: http://youtu.be/0xZPCigS2qo
- Ta med en bok att tipsa om. 

Dagens person: Anja Pärson

Dagens händelse: Vasaskeppets jungfrufärd

Dagens plats: Göta kanal

Dagens grej: Svenska bilar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar