lördag 7 november 2015

Svenska skolan 7 november

Lekgruppen
Vi inledde med sångstund och efter den läste vi en bok. Efter samlingen övergick vi till att pyssla. Vi målade höstträd som vi dekorerade med löv i form av rött papper och påbörjade sedan boken om oss själva som vi kommer att jobba med resten av året.

Läxa till nästa gång:
- Ta med ett kort på dig och hela din familj, så vi kan jobba vidare med "Boken om mig" som vi påbörjade idag.
- Träna på Blinka lilla stjärna och de andra luciasångerna.


Läsgrupp A
Vi började med att gå igenom läxan. Barnen fick tillsammans gå igenom vokalerna, ljuda, gå igenom hur de ser ut och försöka komma på ord som börjar med de olika bokstäverna. Sedan fick de färglägga de olika vokalerna. 
Efteråt läste vi en bok där barnen fick hjälpas åt att hitta olika föremål i boken. Vi gick sedan igenom färger och former där barmen fick en stencil som vi tillsammans jobbade med. 

Läxa till nästa gång:
- Träna på Alfabetssången.


Läsgrupp B
En liten och flitig läsgrupp började med att visa att de lärt sig bokstäverna i den egna skattkistan. Vi pratade om vokalerna igen och nämnde att det måste finnas minst en vokal i varje ord och att vokalerna kan vara både korta och långa. Vi fastställde även att bokstaven K ibland uttalas som sj-ljud, som i känguru.
Vi fortsatte med att äta upp en mängd bokstavskex - efter att vi benämnt bokstäverna och kommit på något substantiv som började på just den bokstaven. Vi fortsatte med att läsa två- och trestaviga ord och sedan äta upp även dessa. 
Slutligen gjorde vi en skriftlig övning där man skulle ange olika substantivs begynnelsebokstav.

Läxa till nästa gång:
- Fortsätt träna på bokstäverna i din skattkista och lägg lite extra vikt på gemenerna, dvs de små bokstäverna.
- Avsnitt 7-9 i Livet i Bokstavslandet, säsong 1.
Avsnitt 7: http://www.ur.se/Produkter/178143-Livet-i-Bokstavslandet-F-som-i-fiskar
Avsnitt 8: http://www.ur.se/Produkter/178144-Livet-i-Bokstavslandet-Rymden-ar-oandlig
Avsnitt 9: http://www.ur.se/Produkter/178145-Livet-i-Bokstavslandet-Vanner-i-alla-vader


Läsgrupp C
Idag blev vi rejält förvånade när vi såg att våra små ägg kläckts och att två larver titt at fram.
Vi pratade om larverna och bestämde oss för att kalla dom Bianca och Nicola.
Vi skrev sen tillsammans ett litet brev till larvernas mamma. När brevet var färdigt klippte vi isär meningarna och blandade dom. Eleverna fick sen prova på att sätta ihop brevet igen och märkte ganska snabbt vikten av att ha meningarna i en viss ordning för att brevet ska bli korrekt.

Läxa till nästa gång:
- Skriv ett brev till larverna.Klass 1
Dagens tema var Siffror och vi började lektionen med fika och högläsning av "Alfons bollar med siffror".
Efter det begav vi oss ut i fantasins lövskog. Där hittade vi nerfallna löv i olika färger med siffror på. Fröken klappade händerna och eleverna fick räkna hur många klappar det blev. När man räknade rätt fick man vända på lövet med samma siffra. Under lövet hittades olika småkryp. Vi räknade tillsammans benen, prickarna, vingarna etc. 
Vi fortsatte att jobba med siffror genom att rita morötter med siffror på och räkna prickarna på nyckelpigor.
Den sista halvtimmen gick vi ut i det fina vädret och lekte en stund.

Läxa till nästa gång:
- Ta med bilderna på era ansiktsuttryck igen,
- Träna på luciasångerna och skriv en egen dikt om du vill framföra den på luciafirandet.


Klass 2
Vi började med att spela rebusspel där vi med hjälp av bokstäver och nummer skulle få fram ord. 
Vi gick igenom läxan och barnen fick presentera sina första sidor av "Boken av mig själv". 
Sedan jobbade vi med årstider, månader och barnen fick svara på frågor utifrån sig själva inom området. 
Sista tiden av lektionen sjöng vi igenom Luciasångerna.  

Läxa till nästa gång:
- "Min hobby" - medtag bilder på antingen hobby eller sport du ägnar sig åt, förbered dig att presentera detta inför klassen. 
- Öva in Lucia sångerna, så att de sitter till nästa tillfälle.
- De som vill läsa dikter får även skriva/träna in dessa tills nästa gång. Klass 3

I klass 3 var alla jättesugna på luciafest och att sjunga luciasångerna. Vi sjöng av hjärtans lust och det kommer bli riktigt bra till luciatåget! Alla har fått ett papper med texterna till sångerna vi ska sjunga, så det är viktigt att man över hemma tills vi ses nästa gång.

För att inte sitta hela lektionen i våra bänkar, satt vi på vår sköna, röda matta på golvet och läste och pratade om hösten. Sedan fortsatte vi att studera lägesord, eller prepositioner som de egentligen heter. Vi lekte med en vattenflaska som vi la under, över, på och mellan etc. och vi fick en stencil i läxa där vi ska komma på och skriva lägesorden själva.

 

Läxa till nästa gång:

- Stencil om lägesord.

- Träna på luciasångerna.

- Skriva och ta med sig en luciadikt (om man vill).Klass 4

Snart är det dags för luciatåg på svenska skolan (12 december), så vi började lektionen  med att gå igenom luciasångerna. Alla har fått ett papper med texterna till luciaprogrammet, så det är jättebra om man övar lite hemma!

Dagens grammatikdel handlade om å-ljudet och hur man kan skriva detta ljud både med O och med Å på svenska. Det finns en del grammatiska regler om när man ska använda O och när man ska använda Å, men de flesta av orden följer inte dessa regler och därför måste man lära sig några ord utantill. Det här tyckte många elever var svårt och det behövs extra träning hemma. 

De följande två timmarna inledde vi med att prata om Astrid Lindgren, hennes karaktärer och speciella sätt att formulera sina texter. 
Vi fortsatte med "Dagens" och Cristina hjälpte till att förklara dagens företeelse,  vilket var "Norrsken". Under samtalet om "Den stora utvandringen från Sverige till Amerika" kom det upp stora politiska frågor om varför det är krig i Syrien samt om det är rätt eller fel att ta emot flyktingar. I dessa frågor hänvisade jag eleverna att prata vidare om detta hemma. 

Läxa till nästa gång:
- Läxhäftet omgång 5.
- Häftet med O och Å. Träna ordentligt på orden till nästa gångs glosförhör. Om man vill träna lite extra kan man göra spelet om ord med å-ljudet på www.elevspel.se.
- Berätta om "Dagens" hemma. Titta även på ABBAs musikvideo Waterloo och googla fram en film med norrsken som vi pratade om på lektionen.
- Skriv en luciadikt som du ska framföra på luciafirandet. 
- Fortsätt som vanligt så långt du hinner och vill i din individuella studieplan.

Dagens personer: ABBA

Dagens plats: Tanums hällristningar 

Dagens händelse: Den stora utvandringen

Dagens företeelse: Norrsken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar