lördag 23 januari 2016

Svenska skolan, 23 januari

Lekgruppen
Idag har vi haft Tema: Kroppen. Vi lekte "Aj, aj dockan" där barnen fick sätta plåster på olika kroppsdelar där dockan hade ont. Vi läste "Emma hos doktorn" och sjöng "Huvud, axlar knä och tå". Barnen har också målat sina handavtryck som de gjorde vid ett tidigare tillfälle. Vi hann även med att göra ett vinterträd till "Boken om mig".


Läsgrupp A och B
På grund av sjukdom slogs idag Läsgrupp A och Läsgrupp B ihop och hade gemensam undervisning alla tre timmarna.
Dagen inleddes med att Viktoria presenterade en bok och tilldelades sitt allra första läsmärke för fem lästa böcker. Bra jobbat, Viktoria!
Därefter följde en knapp timma av total koncentration där alla barnen la bild-/textpussel och tränade på att läsa. Alla var otroligt ambitiösa och arbetade hårt. Vi pratade återigen om vokalerna och att det måste finnas med minst en i varje ord. Vi märkte också att alla vokalerna kan vara både långa och korta. Vi testade vad som hände med våra namn om vi lät de långa vokalerna bli korta och tvärtom.
Vi fortsatte med memory och därefter massor av olika bokstavsspel och övningar. Det blev mycket prat kring hur bokstäverna låter och ser ut. Det blev både jobb i par, grupp samt enskilt arbete. Rolig och lärorik dag! 

Läxa till nästa gång:
- Testa dig själv hemma, tillsammans med en vuxen, och se hur många bokstäver du har lärt dig nu. Alla versaler? Alla gemener? Några kvar? Lär dig i så fall minst en ny bokstav till nästa gång.


Läsgrupp C
På grund av sjuksom hade eleverna i Läsgrupp C gemensam undervisning alla tre timmarna och delades alltså inte upp klassvis efter första timman. 

Barnen delades in i par och fick var sin bok de skulle läsa tillsammans. Sedan fick de diskutera kring boken och förbereda en redovisning inför de andra barnen.
Vi fortsatte att leka "hänga gubbe" som var jättekul ett bra tips på rolig träning hemma. Klassen var delvis lite trött idag, så vi fortsatte med spel även den sista timman. Då vi spelade Junior Alias, där eleverna, i olika lag, får förklara ett hemligt ord som de andra lagen sedan ska gissa. Toppenkul!! 
Till sist fick Elsa äntligen sitt nya läsmärke - svarta älgen - Grattis Elsa!

Läxa till nästa gång:
-  Gör minst två sidor i Läståget.


Klass 4
Vi pratade om prepositioner idag. Det kändes bra att prata om en ordklass igen, efter alla gånger vi pratat om hur man stavar olika svenska ljud. Tyvärr finns det inte så många regler hur man ska använda de olika prepositionerna, och dessutom finns det massor av prepositioner. Man måste helt enkelt lära sig hur de används genom att läsa svenska böcker och höra andra prata svenska. Tänk därför lite extra på hur prepositionerna används i de texter ni läser.
Andra timman inleddes med att Cristina presenterade "Dagens djur: Gotlandsruss" och Sofia presenterade "Dagens person: Carolina Klüft". 
Vi pratade om respekt, regler, normer, sunt förnuft och vanligt hyfs samt gjorde därefter en diskussionsövning två och två. Eleverna fick diskutera regler som kan gälla i hemmet och därefter presentera sina åsikter inför de andra. 
Vi avslutade med ett 10-minutersprov på prepositioner. Detta prov kommer gås igenom nästa gång. 

Läxa till nästa gång:
- Läxomgång 9.
- Berätta hemma om Dagens.
- Fortsätt gärna vidare med din individuella plan.
- Fundera igenom om ni har frågor eller önskemål till Göran från Svenska Distans, som kommer nästa lördag.


Dagens djur: Gotlandsruss

Dagens person: Carolina Klüft


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar