lördag 15 oktober 2016

Svenska skolan, 15 oktober

Idag var det många elever som inte kunde komma till skolan. Det blev därför små klasser och vi behöll läsgruppsindelningen alla tre timmarna.


Läsgrupp A
Vi började dagen med en sångstund och en lite längre lässtund. Vi han med att läsa hela tre böcker. Djurboken var väldigt intressant, barnen fick gissa vad djuren hette och hur dom lät. Vi fortsatte med att läsa "Max Blöja" och till den blev det mycket skratt. Lästimman avslutades med fika till boken "Bu och Bä får besök".
Därefter fick barnen springa av sig lite innan vi satte igång med pyssel. Det klipptes och klistrades och gjordes fina träd i höstens färger. Vi målade av våra händer och limmade på egengjorda ramar.
Memory hann vi också med innan dagens slut.

Läxa till nästa gång:
- Se avsnitt 1 "Pappa på förskolan",  på SVT play. 
- Ta med lite löv, helst i olika storlekar, former och färger (ca 10st).


Läsgrupp B-C 
Vi inledde morgonen med att Oscar berättade om den bok, Monstermaskerad, som han läst. Alla barnen lånade varsin bok och ska läsa lite extra framöver och sikta på att ta fler läsmärken.
Vi fortsatte med att gå igenom NG-ljudet och såg ett avsnitt ur "Livet i Bokstavslandet" som behandlade just det. 
Därefter arbetade alla vidare i sina blå och gröna Läståg.
Efter en liten fikastund körde vi igång med Dagens grej (Dalahäst). Idag provade vi att gissa oss fram till vad det kunde vara, med hjälp av ledtrådar. Efter ett tag kom vi fram till svaret! Alla kände till och hade sett Dalahästar. 
Vi fortsatte med en lek där det gällde för en person att beskriva en sak för de andra - som skulle klura ut vad det var för sak. Här gäller det att välja sina ord när man beskriver, så det blir lite klurigt men inte för svårt. 
Idag hade vi även fått post från Australien; En första presentation där eleverna där hade skrivit om sig själva. Vi tittade också på den presentation som vi själva gjort och nu skickar till Canberra. 
Resten av lektionen löste några av eleverna korsord medan andra tränade rimord.

Läxa till nästa gång:
- Berätta om dagens hemma. 
- Gör uppgiften (tillsammans med mamma och/eller pappa) om att kort beskriva en plats i Schweiz som ni varit på. Försök få med de punkter som ni skrev under lektionen.
- Börja läsa den bok du valde och lånade med hem. Kanske får vi dela ut något nytt läsmärke nästa gång?


Läsgrupp D
Vi började dagen med att alla elever fick presentera den nyhet som de valt ut från Lilla Aktuellt. Vi pratade lite extra om de nyheter som varit otäcka och läskiga. 
Vi fortsatte med texten ur "Våffelhjärtan" (finns att hämta på "En läsande klass") som vi började med vid förra tillfället. Vi sammanfattade det första kapitlet (läsfixaren Cowboyen) och eleverna fick sedan högläsa ett stycke. Precis som förra gången pausade vi vid svåra ord (läsfixaren reportern).
Vi jobbade inte med våra vanliga svenskaböcker idag, eftersom vi var så få. Vi tittade och lyssnade istället på ett program på www.urplay.se i programserien "Vara Vänner". Programmet handlar om mobbing och eleverna ville gärna diskutera detta ämne och tala om hur de skulle ha gjort i samma situation.
Sedan läste vi ur boken "Sluta nu Bella" och arbetade med elevmaterialet till boken, med läsförståelse och funderingar kring handlingen i boken.

Läxa till nästa gång:
- Läs och svara på frågorna till text 5 i häftet Läsförståelse som delades ut.
- Gör klart de 8 första frågorna i arbetsmaterialet till "Sluta nu Bella" och jobba gärna vidare i häftet om du har tid och lust. 
- För de som vill se de andra avsnitten i serien "Vara Vänner" ligger de på www.urplay.se. Det finns hela 9 avsnitt, vart och ett på ca 9 minuter.


Klass 4
Som omväxling såg vi på film idag. På ur.se hittade vi "Odens rike - skapelsen", som handlar om skapelsemyten i den nordiska asatron, som man trodde på under vikingatiden. Många ord och uttryck i svenskan kommer från den tiden, t.ex. veckodagarnas namn. Efter filmen svarade vi på ett stort antal frågor angående denna skapelseberättelse. 
När vi gått igenom alla frågor och svar övergick vi till att berätta om de böcker vi börjat läsa hemma sedan förra gången vi sågs. Därefter fortsatte vi arbeta med våra skrivprojekt. Även i den här klassen saknades många elever, men den grupp som var intakt fortsatte arbeta med egna boken om detektivbyrån. Övriga elever påbörjade ett individuellt skrivprojekt i nya boken Bums. (Sidorna 12-15)

Läxa till nästa gång:
- Gör övningarna i Bums sid 12-15. Skriv klart berättelsen, så du kan läsa upp den nästa gång.
- Läs klart boken som du påbörjade för två veckor sedan.
- Arbeta vidare i din individuella plan som vanligt.
- På www.urskola.se hittar man 10 program (på svenska) i serien "Odens rike" . Se ett eller flera av dessa program och berätta nästa gång vilket program du sett.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar