lördag 28 januari 2017

Svenska skolan, 28 januari

Lekgruppen 
Idag fick vi välkomna Leo till vår lilla lekgrupp. Vi inledde dagen med att presenters oss för varandra och med hjälp av grimaskort härmade vi varandras ansiktsuttryck; Blyga, glada och ledsna ansikten blev det. 
Vi fortsatte vidare med att var och en fick en pappersdocka i bitar att pyssla ihop och lära sig kroppsdelarna på. Vi gick sedan över till att kasta bildtärningar. Det kastades, gissades och pratades om vad vi såg på bilderna. 
Under fikat fick barnen lyssna på musik från "barnkammarboken" och vi avslutade dagen med att måla och leka fritt i lekrummets kök. 

Läxa till nästa gång:
- Ta med ett kort på dig själv.

 
Läsgrupp A 
Morgonen inleddes med att Anna presenterade boken "Petras prickar" och tilldelades det svarta läsmärket.
Vi tränade vidare på korta och långa vokaler och gjorde gemensamma övningar med vokal+dubbelteckning av konsonanter. I Läståget hoppade vi fram till kapitlet Fisken och arbetade flitigt vidare med dubbelteckning.

Läxa till nästa gång:
- Arbeta vidare med Läståget. Fortsätt där du var, inte med Fisken.
- Läs vidare till läsbingot och försök ta ett nytt läsmärke.


Läsgrupp B

Vi började lektionen med att fortsätta där vi slutade förra gången. Vi gjorde alltså en tankekarta om samer. Trots att det har gått 2 veckor sedan förra gången var det en hel del saker som eleverna kom ihåg. Nu hade vi visat att man faktiskt lär sig saker genom att läsa, i detta fall bara en kort text, eftersom ingen i klassen visste något om samer innan förra gången. 

Vi gick sedan vidare med läxan till dagens lektion. Eleverna fick läsa sina texter om de ville, annars läste jag dem. Vi gick igenom eventuella svåra ord och vad man hade lärt sig genom att läsa texten. Lektionen avslutades med ett korsord om svenska djur. 


Läxa till nästa gång:

 - Se ett valfritt avsnitt av Lilla Aktuellt på SVT Play, välja ut en nyhet och presentera den för klassen. Några var med när vi gjorde detta förra gången men inte alla. Klass 1
Idag vikarierade Charlotte och vi började lektionen med att prata om Melodifestivalen. På en iPad lyssnade vi på olika artister som deltagit under åren: Carola, Frans, ABBA, Sean Banan, Måns Zelmerlöw mfl och alla fick tillverka varsin gitarr.
Efter det blev det högläsning av boken "Ensam Mullvad på scen" och fika.
Dagens experiment var "Russinhissen", vilket eleverna tyckte var spännande.
Vi hann även vara ute och leka en stund

Läxa till nästa gång:
- Arbeta vidare i Läståget, så långt du vill.


Klass 2
Idag började vi med att lära oss klockan. Alla elever fick varsin klocka att bygga ihop. Vi pratade sedan om varför det var viktigt att kunna klockan. Jag började med genomgång av minut- och timvisaren. Sedan gick vi igenom hur en dag kunde se ut från att vi vaknade tills att vi gick och lade oss. Samtidigt flyttade vi visarna på klockan till de olika klockslagen, halv- och heltimmar.  Vi tittade också på en sång om klockan, Gåspennan-Klockrent. Nu har vi börjat lära oss klockan och vi kommer säkert att återkomma till detta senare under våren för det var ganska svårt.  
Därefter läste vi boken "Morfar är sjörövare" av Jan Lööf. Flera hade redan läst boken tidigare och den gav upplag till många diskussioner. Tex vad mycket man kan göra i fantasin som inte går i verkligheten och vad man skulle ha gjort om man hittade en skatt. Under tiden målade några elever bilder till det memory som ska bli en del av paketet till Australien. 
Vi avslutade med Dagens: Melodifestivalen. Idag provade vi utan färdigskrivna ord att klippa och skriva in men det var inte alla som var så pigga på att skriva i boken.

Läxa till nästa gång:
- Gör övningen med att klistra in (eller skriva egna) aktiviteter och rita in klockslag. Kan vara en ganska svår uppgift, men försök så gott du kan.


Klass 3
Vi började med att läsa i vårt spännande häfte: Cirkussommar. Idag handlade texten om Julia som jonglerar. Vi svarade på frågor om texten och funderade extra på några av frågorna som var lite svårare. Sedan fortsatte vi att prata om hur man stavar olika ljud på svenska. Idag kom turen till å-ljudet som ibland stavas med o. Vi gjorde dessutom massor av å-ljudsövningar i skolböckerna.
 
Läxa till nästa gång, för de som inte hann färdigt på lektionen:
- Stava lätt sidan 40 och 41.
- Språkskrinet Clown (orange) sidan 48 och 49.
- Öva hemma sidan 20 och 21. 
- Nästa gång ska vi ha diktamen med å-ljudsorden på sidan 48 i språkskrinet Clown, så passa på att öva på dessa ord och hur de stavas!


Klass 4
Under den första timmen arbetade vi med befintlighet och riktning, d.v.s. skillnaden mellan här - hit, där - dit, hemma - hem och ute - ut o.s.v. Vi pratade även om den språkliga skillnaden mellan 'själv' och 'ensam'. 
De följande två timmarna arbetade vi med "Säljande texter". Vi pratade om att en säljande text vill övertyga oss att köpa något, göra något, tycka något eller kanske lära oss något. Vi pratade om olika sorters reklam, diskuterade hur annonser ofta är upplagda och tittade på exempel från svenska företag. Därefter fick eleverna arbeta i par med att själva skapa en annons och presentera denna.
Vi gick sedan över till att prata reklamfilmer och tittade på fyra olika exempel som ville förmedla fyra olika känslor. Återigen arbetade vi i par med att göra en reklamfilm för en resebyrå. Eleverna valde själva resmål, målgrupp, säljargument, spelade in filmen med syfte att förmedla den känsla de valt och presenterade därefter filmen för klassen.

Läxa till nästa gång:
Gör hela häftet om å-ljudet sidan 1-24.
- De som inte gjort läxan till denna gång (häftet om att skriva spännande texter) får fortsätta arbeta med det. Det ska lämnas in, helt färdigt, nästnästa gång, dvs 28 februari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar