lördag 18 februari 2017

Läsutmaningen, del 2

LekgruppenKlass 1
Dagens tema var bakning och vi började med "Dagens" som handlade om semlan. Förutom att prata och den, så monterade vi egna och åt. De var uppskattade, men mandelmassan var lite för söt tyckte barnen. Vi fortsatte att läsa boken "Castor bakar" och efter det gjorde vi en väldigt bra övning med miniatyrvaror från Migros. Jag gick igenom alla varor och sedan fick barnen handla av mig. De fick då öva fraser som "Jag skulle vilja ha ett paket mjölk". Denna övning ska vi göra fler gånger! Efter rasten gjorde vi bakverk med trolldeg och läste fler böcker.

Läxa till nästa gång:
Rita en teckning om din favoritsport


Klass 2


Lektion 1

Idag hade jag tagit med förstoringsglas till lektionen. Alla elever kom ihåg att dessa symboliserar läsfixaren detektiven. Vi har ju redan tidigare arbetat ganska mycket med läsfixarna så alla känner till dem bra. Jag läste en text ur "Lassemaja och tidningsmysteriet". Eleverna använde sina förstoringsglas och hängde med i texten. Några i klassen ville vara med och läsa högt. Då fick de göra det styckvis, men det är en ganska mastig text så det blev mest jag som läste. Syftet var att jag skulle visa lite hur jag arbetar med en text om det är något som jag inte förstår. Dels att jag kan fundera över om det finns ord som låter ungefär likadant, eller om jag kan få svar genom att läsa vidare i texten. Givetvis kan jag också fråga någon annan eller slå upp i ordllistan. Vi använde IPaden till att slå upp ord. Vi hann inte läsa hela texten under lektionen och eleverna tyckte att den kändes lite för svår. Det var många ord och uttryck som de inte kände till.


Lektion 2

Detta var första lektionen av tre där vi arbetade intensivt med boken "Vi vill ha disko" av Helena Bross och Christel Rönns. Alla elever fick varsin bok, en spåkula, ett förstoringsglas och ett arbetsblad som ska användas under de kommande tre lektionerna. 

Den här lektionen fokuserade vi på läsfixaren Spågumman och inledde därför lektionen med att ta fram spåkulorna och försökts förutspå vad boken skulle handla om, genom att läsa titeln och titta på bilden. 

Då nivån på läskunskaperna är varierande i gruppen tog sig några an boken i par, medan de som ännu är i starten av läsningen fick mer hjälp av fröken. Under läsningen stämde vi av om våra spågummor sett rätt i sina spåkulor.


Lektion 3

Det här var andra lektionen av två där vi utgått från boken "Vi vill ha disko". Den här gången med fokus på läsfixaren Detektiven. Eleverna hade redan fått varsin bok, ett förstoringsglas och ett arbetsblad där vi nu antecknade nya ord som vi stötte på under läsningen. 

Alla fick läsa en bit var och därefter läste fröken hela boken högt, så att alla fick veta hur den slutade. Efter detta var det dags att titta på våra anteckningar och gå igenom alla nya ord som vi hittat.


Lektion 4

Genom att använda oss av läsfixaren Reporten skulle vi nu se vad vi kom ihåg från boken "Vi vill ha disko". Dels svarade vi på frågor där svaren fanns PÅ raderna. Men vi funderade även lite över frågor MELLAN raderna. I boken får man veta att Frank väldig gärna vill dansa med Alice på diskot men att han känner att han kanske inte kommer att våga. Jag frågade klassen om varför de trodde att han inte skulle våga. Kanske var han kär, eller kanske kunde han inte dansa, var några svar. Vi ställde även en fråga BORTOM raderna då Alice i boken säger en snäll sak till Frank och att han då blir röd i ansiktet. Här blev det en diskussion om komplimanger och hur man känner när man får en komplimang av någon och hur man känner om någon istället säger något som inte är så snällt.  Alla fick säga något snällt till någon annan i klassen och även skriva på tavlan om man ville. 

Vi avslutade lektionen med att klassen parvis fick några bilder av mig som de skulle sätta ihop den ordning de tyckte passade bäst. Därefter fick de även små textremsor som de fick placera till rätt bild. Några flyttade om i bilderna när de läst textremsorna så att de passade bättre i händelseförloppet.Klass 3
I klass 3 fortsatte vi idag våra lektioner om läsfixarna; spågumman, reportern, detektiven, cowboyen och konstnären. På fredag börjar vi läsa så mycket vi kan under 14 dagar; först och främst för att det är kul men också för att vi vill utmana alla andra skolor och elever i årets läsutmaning!!! Därför började vi dagen med att titta lite på böcker som vi lånade av varandra för att ha massor att läsa under läsutmaningen.

Lektion 1
Vi fortsatte att läsa i vår läsebok Cirkussommar, denna gång om "farfar lindansaren". Alla läste en bit var och vi stannade upp för att förklara de många svåra orden som vi också skrev på vita tavlan så att alla skulle hänga med. Under läsningen tog vi oss också tid med att diskutera handlingen i kapitlet och våra egna erfarenheter av cirkus och lindansning.

Lektion 2
Nu läste Maria ur boken "Rosalie på djupt vatten" av Ingrid Carlberg. Boken handlar om Rosalie som är sju år och går på simskola. Vi läste kapitlet om när Rosalie ritade en låtsasmustasch med svart penna över läpparna och sedan glömde att ta bort den när hon gick på simskolan. Hon såg ut som Charlie Chaplin i en simbassäng. Eleverna skrev en sammanfattning av kapitlet (Cowboyen) och vi pratade om vem Charlie Chaplin är.

Lektion 3
Maria läste, denna gång ur Födelsedagsmysteriet ur LasseMaja serien av Martin Widmark. Eleverna lyssnade noga när Barbro blev bestulen på sitt dyrbara diamanthalsband under Muhammeds födelsedagsfest. Sedan var vi Konstnären och ritade en bild för att beskriva handlingen vi just lyssnat på.

Lektion 4
Vi avlutade dagens lektioner med att läsa "Lindansaren Julia" tillsammans ur Cirkussommar. Texten innehöll många nya ord som vi skrev upp på vita tavlan och förklarade för varandra. Sedan svarade vi på frågorna i boken och fick fundera lite extra på några svåra frågor "mellan raderna".


Klass 4

Lektion 1
Vi inledde dagen med att prata om "textkopplingar" och gick igenom text-till-text-koppling, text-till-själv-koppling och text-till-världenkoppling. I smågrupper läste vi högt ur "Tsatsiki och farsan". Under läsningen stannade vi upp och gjorde egna kopplingar. Vi skrev ner dessa (arbetsblad 5:11b) och gick därefter igenom våra textkopplingar i helklass. 

Lektion 2
Nu fick lässtrategin "Detektiven" arbeta med ord som våra utlandssvenska elever har ganska begränsad kännedom om.  Nämligen slang, talspråk och svordomar. Vi diskuterade när och hur dessa ord ev kan och bör användas och slank även in på hur SAOL fungerar.
Vi provade på att arbeta enskilt med att hitta synonymer till slangord och skrev därefter en lång synonymordlista på tavlan. 
Vi läste sedan, parvis, en text ur "Jag är Zlatan" och strök under all slang och alla svordomar som vi hittade. Vi fyllde återigen på vår synonymordlista och särskilt svordomarna var väldigt roligt att få redovisa på tavlan. 😂

Lektion 3
Med texten "Den oemotståndliga" av Dan Höjer tränade vi strategierna "Detektiven" och "Reportern". Alla turades om att läsa högt i helklass och samtidigt stryka under nya ord. Det fanns många i den här texten! 
Därefter arbetade eleverna gruppvis med att skriva egna frågor PÅ, MELLAN och BORTOM raderna. Slutligen bytte de frågor och besvarade varandras.

Lektion 4
Den här lektionen tränade vi på att skumläsa respektive sökläsa. Vi använde en text om Internet och inledde med att först prata om elevernas egna kunskaper om Internet och vad som är viktigt att tänka på. Därefter fick de själva skumläsa texten för att skapa sig en bild av innehållet. Slutligen fick de sökläsa i texten för att hitta svar på färdiga frågor (arbetsblad 5:30).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar