söndag 12 mars 2017

Svenska skolan, 11 mars

Läsgrupp A
Efter en fantastisk insats av hela gruppen i årets "Läsutmaningen" fick vi idag börja med att lyssna till bokpresentationer och dela ut läsmärket Dalahästen till både Tiziano och Oscar.
Vi fortsatte därefter med arbetet i våra Läståg som vi inte jobbat med på länge. 
Slutligen åt vi mellanmål och lyssnade till högläsning av Lassemaja och diamantmysteriet, som var väldigt spännande!

Läxa till nästa gång:
- Gör minst två uppslag i Läståget! Målet är att det ska vara helt färdigt till sommarlovet.


Läsgrupp B
Vi började med att prata om läsutmaningen. Alla hade verkligen jobbat riktigt hårt med läsningen. Kanon! Första delen av dagens lektion ägande vi därför åt bokredovisningar. Natalie, Lucas, Elsa och Clara fick allihop läsmärken. 
Det var ett tag sedan jag träffade gruppen men några hade i alla fall kommit ihåg läxan att titta på ett avsnitt av Lilla Aktuellt. De som hade gjort detta fick presentera nyheten de valt för de andra i gruppen. 
Därefter delade vi in klassen i två grupper och läste texten "Fröken är sjuk" från Livet i Bokstavslandet. När vi avslutat läsningen gick vi tillsammans igenom knepiga ord. 

Läxa till nästa gång:
- Gör första uppgiften på arbetsbladet. Glöm ej att ta med allt material till nästa lektion då vi ska arbeta vidare med texten!


Klass 1
Vi inledde dagen med "Dagens" som handlade om Ingemar Stenmark. Vi fortsatte sedan på temat sport med att läsa en bok om fotboll som hette Bortdribblad och titta på ett avsnitt av Lilla sportspegeln. Vi pratade sedan om vilka sporter barnen själva utövar. Aston berättade och förklarade bl.a. vad han gör på sin cirkusträning.  
Vi avslutade dagen med att köra en femkamp utomhus. Vi hade bland annat grenar som stövelkastning, sätta fast 20 klädnypor på sig sjäv på snabbaste tid och spjutkastning med sugrör.

Läxa till nästa gång:
Nästa gång har vi temat kroppen så du kan förbereda dig genom att titta på Kropp och kanin. Det finns fem avsnitt:


Klass 2
Idag var det en riktig pyssellektion! Inom kort kommer vi ju att skicka iväg vårt paket till Canberra och vi ska försöka göra klart det som vi tycker att vi vill ha med i paketet. Idag gjorde vi schweziska fällknivar av papper. Någon fick klippa, klistra och skriva lite om den schweiziska valutan. 
Under lektionens gång försökte vi oss också på att filma lite mer. Förhoppningen är att vi ska få ihop ytterligare en filmsnutt som vi kan skicka iväg.

Läxa till nästa gång:
- Ta reda på hur mycket en glass och en biobiljett kostar i Schweiz.
- Fundera ut en svensk plats, person eller sak som du tycker mycket om. Vid nästa tillfälle ska ni få presentera för de andra i gruppen. Om man har någon svensk sak hemma får man gärna ta med den till lektionen så att vi kan prata om den och ta ett kort.


Klass 3
Idag fick klass 3 vara tillsammans med klass 4 och det var lite extra spännande att vara med den stora klassen. Vi gick tillsammans igenom adjektivets komparation, både den vanliga komparationen med -are och -ast, men också den oregelbundna komparationen t.ex. stor, större, störst och gammal, äldre, äldst. Vi fick också lära oss att vissa långa adjektiv kan kompareras med mera och mest. Efter genomgången jobbade vi individuellt med våra läroböcker.

Läxa till nästa gång:
- Språkskrinet Clown (orange) adjektiv + synonymer sidan 36-37, sätt ord på känslor sidan 47 och Djur och djurens läten sidan 40-41.
- Sidorna 12-13 i Stava rätt, stava lätt - Veckans dagar.


Klass 4
Dagens ämne var adjektiv och vi började med att titta lite närmare hur adjektivet böjs i förhållande till substantivet. Vi pratade och diskuterade om detta i klassen och sedan jobbade vi individuellt med detta på våra mini Ipads. Sedan kom klass 3 in till oss och tillsammans studerade vi hur man komparerar adjektiv, den vanliga komparationen med -are och -ast, den oregelbundna komparationen t.ex. stor, större, störst och gammal, äldre, äldst och komprarationen av vissa långa adjektiv med mera och mest. Vi fortsatte sedan att göra övningar på mini Ipadsen och sista stunden jobbade vi med våra individuella planer. Det var en ganska intensiv lektionsdag som alla klarade av bra!

Läxa till nästa gång:
- Diktamen av denna text:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar