lördag 10 mars 2018

Svenska skolan, 10 mars

Camillas klass

Lektion 1Lektion 2Lektion 3


Lektion 4

Svenskpatrullen

Dagens första lektion ägnade vi åt ett kapitel ur Livet i Bokstavslandet som heter "Tjuvar i farten". Vi startade med att jag högläste texten för eleverna. Jag bad eleverna att stryka under orden som de inte förstod under tiden. Efter avlutad läsning gick vi igenom orden och jag valde dessutom själv ut några ord som jag frågade betydelsen av. Sedan fick eleverna arbeta med Cowboyen genom att göra tillhörande övning där man med hjälp av bilder kort fick sammanfatta texten. Vi gick sedan igenom meningarna som de skrivit tillsammans.

Under den andra lektionen forsatte vi med att arbeta med texten ur Livet i Bokstavslandet, "Tjuvar i farten". Nu fick eleverna själva läsa texten högt. Det var en text med ganska många kluriga ord med tj-ljudet. När eleverna läst klart fick de arbeta vidare med Cowboyen och de fick lappar med meningar som jag klippt ur texten. Dessa rader skulle de enskilt sortera i ordning så som de mindes texten. När det tänkt färdig och var nöjda fick det "rätta" själva genom att jämföra med texten. Som avlsutning på lektionen gjorde vi ännu en tillhörande övning till lektionen där det handlade om att fundera över känslor. Hur kände sig personen i texten som hade tappat bort sin hund.


Tredje lektionen experimenterade vi. Vi använde oss av "Experiment om Magnetism" hämtat från lektion.se. Först läste vi vd som behövdes och tillvägagångssätt och sedan fick eleverna förutspå vad de trodde skulle hända genon att skriva ner en hypotes. Sedan utfördes själva experimentet och vi kunde tillslut se om gissningen/antagandet var rätt. Vid några tillfällen stämde hypotesen med verkligheten men i andra fel blev det galet.


Dagens avlutande lektion lyssnade vi på två avsnitt av Hjalmar och flytten från SR Novellklubben som handlar om Hjalmar som flyttar till Kiruna. Innan lyssningen berättade jag kort om Kiruna och hur staden håller på att flyttas och varför. Vi gjorde stopp under lyssning för att förklara ord eller annat som eleverna inte riktig förstod. Eleverna tyckte att det var en ganska sorglig berättelse, i alla fall så här långt.Smartisarna

I dag jobbade vi med läsutmaningen hela tiden. Första timmen gick vi igenom de olika lässtrategierna igen och hur de kan användas. Sedan praktiserade vi strategierna genom att använda oss av spågumman och detektiven när vi läste första kapitlet ur Tidningsmysteriet i Lassemaja-serien.

Andra timmen inleddes med fika-paus och då passade jag på att läsa två texter om det svenska köket, vi läste en text om fredagsmys och en annan om fika. Jag hade med mig några Kärleksmums som barnen fick smaka på. Sedan jobbade vi vidare med lite olika saker. Vissa gjorde ett pussel där du ska pussla ihop en plats med en stad eller ett land och en bild samt en text om platsen. Vissa andra jobbade i ett häfte om vinter-OS där de besvarade frågor och gjorde lite roliga pyssel som hade med OS att göra. Vi fick då möjlighet att gå igenom vad OS-grenarna heter på svenska.

Sista timmen ägnades åt läsning. Jag hade tagit med en kasse med böcker. Barnen fick bläddra igenom, läsa på baksidorna och välja ut någon bok som de tyckte såg intressant ut. Först läste de ur dessa böcker själva. Sista 20 minutrarna läste jag för barnen ur en bok som heter Vampyren och som barnen hade valt.Språklära

Idag fortsatte vi med läsutmaningen och våra viktiga lektioner om läsförståelse.

Vi började med att läsa och diskutera hur en bra kompis ska vara, både i verkliga livet och på sociala medier. Vi läste högt för varandra "Bra Kompis"- gruppens manifest med 10 punkter som beskriver hur en bra kompis ska vara.
Eleverna fick sedan välja ut de 3 viktigaste punkterna som vi pratade om i klassen. Vi kom överens om att punkten " en bra kompis lyssnar, är ärlig och går att lite på" var den viktigaste beskrivningen av en riktigt bra kompis.

Efter en kort rast jobbade vi med häftet "hitta informationen". Häftet innehåller ett flertal korta texter (tidningsartiklar, annonser, SMS texter) med påföljande frågor "på raderna". Eleverna läste texterna tyst och svarade sedan på frågorna. Här jobbade vi framförallt med reportern och svaren fanns alla i texten, så eleverna var tvungna att läsa noggrant. Vi gick sedan igenom svaren tillsammans.

Vi fortsatte med en text som har publicerats på siten " En läsande klass"; Sover kroppen när du sover? I texten inhämtade vi mycket fakta om sömnen - varför sover man? sover jag för lite?, hur mycket ska man sova varje natt?
Texten var full med svåra ord och uttryck som vi strök under och förklarade på svarta tavlan (detektiven). Eleverna fick berätta om sina egna upplevelser med att gå, prata eller skratta i sömnen.

Den sista lektionen läste vi tre korta dikter. Detta blev en mycket uppskattad lektion i tonårsgruppen. Här fick eleverna verkligen känna efter inom sig själva och "bortom raderna" vad dikterna verkligen betydde. Var och en fick ge en titel till dikterna och vi diskuterade om alla hade samma känsla och tyckte samma sak efter att ha läst de 3 dikterna.

1:a lektionen
2:a lektionen3:e lektionen4:e lektionenStjänklassen

Idag hade vi lektion i lekstugan Coccinella. Vi samlades i en ring för en sångstund, vissa gånger vill barnen inte sjunga alls men idag fick vi till en riktig lång sångstund. Vi sjön "Imse vimse spindel..." och även den snabba varianten, "Lilla snigel...", "I ett hus vid skogens slut...". Efter sångstunden fick de arbeta två och två med att para ihop kortare ord, Amanda och Alexander fick para ihop bilder med två versaler för att bilda rätt ord och Anna och Kristian fick arbeta med bilder med tre versaler. Tillsammans gick vi sedan igenom de ihopsatta orden. 

Efteråt hade vi läxförhör, alla fick ett papper med nummer 1-9 att färglägga i den färgen som de blev tillsagda, t.ex. måla nummer ett i rött, nummer fem i grönt osv. 

Efteråt påbörjade vi att måla vår träden  och medan stammen låg och torkade tog vi en fikapaus, jag passade på att läsa "Till vildingarnas land" ur den Blåa Barnkammarboken. Efter fikat avslutade vi med att måla färdigt träden och den sista stunden fick barnen leka fritt och lyssna på svenska barnsånger.


Läxa;

Stenciler:

-Färglägg innanför linjerna

-Upptäcka

Kristian & Anna 

Bokstaven (Ii) nr:1+7

Bokstaven (Jj) nr:1+7
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar