lördag 14 april 2018

Svenska skolan, 14 april

Marias klass

Dagens tema var ordföljd. Vi gick igenom rak ordföljd, omvänd ordföljd, ordföljd vid frågor och när man använder frågeord. Eleverna var jätte duktiga och hade inga problem att hitta den rätta svenska ordföljden. BRA!
Vi fortsatte att jobba individuellt i våra läroböcker och sista stunden pratade vi om några svenska ord som kanske inte alla känner till: bluff, snoka, anklaga, evighet, umgås och grinig, samt uttrycket "nu blir det andra bullar".

Läxa: Kontrollera att ni kan betydelsen av bluff, snoka, anklaga, evighet, umgås och grinig, samt uttrycket "nu blir det andra bullar". Det blir ett litet förhör på lördag :-)


Camillas klass

Vi inledde dagen med att skriva. Några skrev brev till Freja Borgå, vars novell vi läste under Läsutmaningen, medan andra valde att skriva på sina texter till skoltidningen.
Därefter började vi planera skolavslutningens teaterstycke. Den här gången blir det ”Lasse-Maja och kärleksmysteriet”. Vi gick igenom hur en teater byggs upp, vad en regissör, scenograf och sufflör gör. Vi tränade även på att förmedla känslor med rösten. Hur säger man ”Hej på dig!” när man är glad, arg, ledsen eller kär?
Vi läste även hela boken ”Lasse-Maja och kärleksmysteriet”.
Slutligen spelade vi Alias.

Läxa till nästa gång:
- Avsluta alla dina texter till skoltidningen! Ta hjälp av en förälder för att korrigera texten! Ta med texten utprintad till skolan samt maila den och ev bilder till Johanna.

- Läs ”Lasse-Maja och kärleksmysteriet” till nästa gång. (För de som inte var närvarande på lektionen.)

Svenskpatrullen

Vi började med att arbeta i läståget samt att lösa lite korsord. Efter detta tog vi en fikapaus under vilken jag högläste ur Familjen Knycketz och födelsedagskuppen av Anders Sparring och Per Gustavsson. Sedan arbetade vi med frukt och grönsaker. Först gällde det att koppla ihop rätt bild på frukt/grönsak med dess namn. Under tiden som vi gjorde detta pratade om vi gillade eller inte fruken/grönsaken eller inte. När vi var klara med detta fick eleverna göra ett blindtest. Helt enkelt smaka på olika frukter och grönsaker med förbundna ögon och se om de kunde lista ut vad det var. Lite svårt att komma på det svenska namnen på några utav dem. Det var inte helt rätt att pricka in alla. Sedan arbeta vi vidare i samma tema genom att fylla i bokstäver som saknades i frukt och bärnamn. Som avlsutning på lektionen fick eleverna rita sitt eget odlingsland. Undet tiden läste jag vidare i boken som vi inte riktigt hann klart med. Avslutande kapitel får bli nästa lektion.


Smartisarna

Dagen inleddes med att vi tittade på sången från Emil i Lönneberga "Grisen gal i granens topp". Vi gick igenom den och "rättade till" alla tokigheter, så som att tuppen gal och grisen grymtar. Efter denna uppvärmning anslöt vi oss till Camillas klass. Barnen jobbade först på lite i sina arbetsböcker och sedan började vi titta på den teater vi ska sätta upp tillsammans. Camilla gick igenom olika roller och ord inom teaterns värld och sen provade vi på att spela lite teater. Nästa gång börjar vi på riktigt att öva på Kärleksmysteriet. Sista timmen gick vi tillbaka till vårt klassrum och ägnade åt Nordiska väsen. Jag började med att läsa upp alla väsen och sen fick de välja några som de tyckte var intressanta. De ville gärna veta mer om de lite läskigare. Jag läste för dem om Älvor, Maran och Mylingen. Vi avslutade med att titta på avsnitten om de utvalda väsnen i UR-skolans program Mytologerna.

Läxa
Fundera på vilken roll du skulle vilja ha i teatern
Öva på de ofta förekommande orden i kuvertet


Stjärnklassen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar