måndag 23 april 2018

Svenska skolan, 21 april

Stjärnklassen

Idag ägnade vi hela lektionen åt att vara utomhus.
Vi började dagen med en tipspromenad för barn som innehöll 12 sagofrågor om bla, Emil i Lönneberga, Pippi, Bamse och mm. Tipspromenaden gick vi tillsammans som grupp där Kristian fick läsa frågorna och sedan hjälptes alla åt att besvara dem. Hela nio av tolv rätt fick de.
Efter tipspromenad fick alla barn prova på ett flertal gånger att kasta en mjuk frisbee åt en hund som rastades i närheten. Superrolig tyckte alla! 😊

Sedan tog vi en fika och en lite längre rast i lekparken. Därefter följde som vanligt en lässtund där jag läste, ”Tambar är ett troll”. Vi pratade vidare om boken och de flesta undrade om troll verkligen existerar. Då fick Kristian idéen att visa alla vägen till trollskogen, väl framme förklarade Kristian att om man knackade på trästubben och sa sitt namn så kunde man få en chokladpeng. Ingen peng denna gång och då kom vi fram till att trollen fortfarande sov.


Smartisarna


Marias klass

Idag gick vi igenom ordföljd med de elever som inte var med förra lördagen. Vi pratade om rak ordföljd som är den "vanligaste" ordföljden, men även om omvänd ordföjd som man kan använda ibland. Vi hann också med att gå igenom ordföljd vid frågor.
Sista lektionstimmen pratade vi om VAR och VART och när man ska använda den ena eller den andra. VAR - då pratar man om en plats (jag är), medan VART - då pratar man om en rörelse eller riktning (jag går). Vi passade också på att gå igenom fler adverb som fungerar på samma sätt, t.ex. UPPE -UPP, NERE - NER, FRAMME - FRAM, DäR - DIT, HäR - HIT m.fl. 

Läxa: För de elever som var med på första lektionen: Gör klart stencilhäftet om ordföljd som ni fick på lektionen. För de elever med Språkskrinet Detektiv: gör klart hela sidan 54.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar