söndag 27 maj 2018

Svenska skolan, 26 maj

Språklära
Denna läsårets sista lektion innan sommaravslutningen gick vi igenom den sista svenska ordklassen vi inte pratat om tidigar; nämligen interjektioner eller utropsord: Hej!, Ja!, Blä! m.fl.
Nu kan vi alla de 9 svenska ordklasserna. Vi fortsatte att prata om "släktord" eller hur man kan kalla sina närmaste släktingar, d.v.s. svåger, svärmor eller syssling. Svårt med nyttigt.
Sista delen av lektionen läste vi högt ett stycke ur Rivstart som handlade om Lycka och om pengar ger lycka. Vi skrev också en kort text om hur man kan göra för att få mycket pengar.

Nästa gång är det sommaravslutning på svenska skolan. öva ordentligt på sommarsångerna som vi ska sjunga!Stjärnklassen
Dagens lektion började vi med att måla vårt sista årstid träd, som är sommar. Sedan arbetade vi vidare med ”boken om mig” som vi kommer att avsluta nästa gång.
Barnen var extra trötta idag och därför tog vi en lite längre fikapaus där jag bjöd på chokladbollar och Anna bjöd på jordgubbar. Efter fikat blev vi inkallade till resten av klasserna för att se på teatern. Väl tillbaka satte vi oss i en ring och jag läste ” Gomorron lilla kyckling ” ur den Blåa Barnkammarboken. Vi han öva en gång på ”En elefant balanserade” som barnen kommer att uppträda på skolavslutningen och sista halvtimman fick barnen varva ner med att se ett avsnitt av ”Pippi flyttar in i Villa Villekulla” ur SVT play.

Läxa
Var och en av barnen fick individuella stenciler i läxa.
Viktigt! Att ta med till nästa gång.

Svenskpatrullen
Idag var jag och Leyla själva nästa hela lektionen. Vi började med att pyssla klart det lilla fotoalbumet som blir ett minne av läsåret 2017/2018. Vi ägnade också en stund åt att skriva ord som vi förknippar med sommaren på tavlan.  Efter det stafettläte vi en bok "Vi vill ha disko" av Cecilia Bross och Christel Rönns. Sedan tog vi en fikapaus och jag läste Vår i Bullerbyn av Astrid Lindgren.
Efter pausen letade vi synonymer som vi lade på rad. Vi spelade också Mix Max. Sedan fick vi titta på teatern som ska spelas upp på avslutningen. När vi kom tillbaka till klassrummet anslöt också Ingrid. Hon fick göra färdigt sitt album och Leyla målade medan jag läste högt. Detta var min sista lektion innan sommarlob och jag tacka elever och föräldrar för detta läsår. Vi ses igen till hösten.


Teatergruppen
Idag ägnade Smartisarna och Camillas klass sig helt och hållet åt att repetera pjäsen som ska spelas upp vid skolavslutningen nästa vecka.

Rekvisita
Bananskal - Clara
Flygel - Alfred
Anteckningsblock och penna - Anna
Orange kläder och reflexväst - Tiziano
Skolsyster-kläder - Clara
Svart mustasch - Albin
Två små papperspåsar - Clara
En stor papperspåse - Clara
Svart sopsäck - Clara
2 likadana halsband - Victoria
Polisuniform - Violeta
Prästklädsel - Oscar
Plakat med akt och plats - Johanna
Skylt med texten BANK - Johanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar