lördag 22 september 2018

Svenska skolan, 22 september

Stjärngruppen
Amanda, Alexander, Kristian, Eva

Idag fortsatte vi att arbeta vidare med alfabetet, nya skrivböcker delades ut till alla och kommer att så småningom fyllas med det svenska alfabetet.
Kristian började med att läsa högt ur ”ABC” boken efteråt tittade vi på bokstäverna A, B, C på Svtplay. På tavlan ritade jag upp allt de kunde komma på som börjar på bokstaven B och sedan fick de arbeta vidare med att färglägga, leta tidningsurklipp och klistra in i alafabetsboken. Bokstaven C fick alla i hemläxa.
Under fikat pratade vi om ”Rödluvan och Vargen” som alla redan kände till. De fick även se den på Svtplay. Sista timman arbetade vi med en stencil ”Måla kläderna i rätt färg” alla var jätteduktiga och belönades med en liten godis ask.

Läxa till nästa gång:

Måla färdigt stencilen med bokstaven C och ta med någon sak hemifrån som börjar på bokstaven D.
Marias Rivstartgrupp 
Sofia, Victoria, Sarah:

Idag blev det mycket grammatikstudier och vi tittade närmare på en typ av verb som heter partikelverb som består av ett verb och en partikeldel, t.ex. en preposition eller ett adverb. Det finns massor av partikelverb i det svenska spåket och de kan vara lite svåra att förstå. Vi diskuterade betydelsen av flera partikelverb, t.ex. med verbet gå: gå av, gå bort, gå åt, gå igenom, gå in för och gå om. Sedan arbetade vi i Rivstart övningsbok och på webben om partikelverb.

Marias och Camillas atelje
Sofia, Victoria, Sarah, Axel, Leo, Elsa, Albin:

För att öva upp vår hörförståelse lyssnade vi på en radiointervju på circa 4 minuter som handlade om sömn och sömnsvårigheter. Alla lyssnade intensivt och försökte svara på de frågor vi hade skrivit upp innan vi började lyssna. Vi diskuterade sedan innehållet i radioprogrammet och därefter fick eleverna skriva ner 5 till 10 meningar om sin egen sömn och sina eventuella sömnsvårigheter. 

Marias språklära
Sofia, Victoria, Sarah:

Den tredje timmen fortsatte vi den interessanta diskussionen om partikelverb. Vi lyssnade och studerade texten på "Partikelverbsvalsen" ur serien grammatiksånger skriven av Per Bergström.

Läxa till nästa gång: 
Gör klart de verbövningen på sidan 24 i Rivstart övningsbok
Gör partikelverbövningarna på sidan 16, och på sidan 36 i Rivstart övningsbok

Om du har tid jobba lite med webbövningarna kapitel 1 och kapitel 2.

Camillas språklära
Axel, Elsa, Clara, Anna och Oscar

Idag var gruppen fulltalig och vi fick dela ut och börja arbeta i våra böcker.

Läxa till nästa gång:

- Ett kapitel för de elever som har ZickZack. (Elsa och Clara)

- Två uppslag (rättade hemma) för de elever som har övriga böcker som Språkskrinet, Öva hemma och Rivstart. (Anna, Oscar och Axel)
Camillas språklära
Axel, Elsa, Clara, Anna och Oscar

Idag var gruppen fulltalig och vi fick dela ut och börja arbeta i våra böcker.

Läxa till nästa gång:
- Ett kapitel för de elever som har ZickZack. (Elsa och Clara)
- Två uppslag (rättade hemma) för de elever som har övriga böcker som Språkskrinet, Öva hemma och Rivstart. (Anna, Oscar och Axel)Pernillas bokklubb
Idag: Viktoria

Eftersom det var några borta idag var Viktoria ensam i bokklubben idag. Vi började med att titta på omslaget av boken "Häxorna" av Roald Dahl. Utifrån detta bad jag Viktoria fundera över av boken kunde tänkas handla om. Sedan fick hon läsa baksidestexten. När hon läst klart tog vi upp några nya ord i texten som hon inte riktigt kunde betydelsen av. Hon fick skriva ned dessa samt en förklaring till ordet. Vi läste sedan första kapitelet i boken, vi turades om att läsa varsin sida. Efteråt läste jag texten en gång till och bad henne stoppa mig vid nya ord, några skrev vi ner. Som avslutning fick Viktoria svara på läsförstålese frågor till texten.

Läxa till nästa gång:
Ta reda på betydelsen av ett nytt ord vi skrev ner.
Läsa så mycket du orkar av kapitel 2 i boken.

Johannas bokklubb
Elsa, Axel, Leo

Elsa och Axel presenterade de böcker de hade läst sen sist. Elsa hade läst Zombiefeber och Axel hade läst Pax-Pesten. Båda väldigt bra och spännande böcker som de gärna rekommenderar andra att läsa. Sen läste jag högt ur Sotarpojken. En historia som utspelar sig i Tessin för ca 150 år sedan då pojkar såldes från Tessin till Milano som sotarpojkar. Vi pratade lite om skillnader på hur de levde då mot hur vi lever idag. Vi bestämde oss också att till kommande gånger ska vi läsa samma bok. Jag valde då "Det blåser på månen", en bok som flera kanske redan har eftersom den var med på boklistan till förra årets bokklubb. Om ni inte har den, så finns den som ljudbok på storytel, nextory, bookbeat, adlibris och bokus. Eftersom jag inte hittar den som e-bok är det helt ok att lyssna på den. 

Läxa till nästa gång
Tom s. 94 i Det blåser på månen. Pernilla och Johannas grupp kl 11-12
Viktoria, Anna, Clara, Oskar, Tizi, Alfred

Idag körde vi ihop Pernillas och Johannas grupp. Dagems tema var ÅRSTIDER. Vi delade in året i årstider. Sedan fick var och en skriva ner de månader som de kunde komma på, inte nödvändigtvis i ordning. När alla var klara (även om inte alla fick ihop 12 månader), stämde vi av alla månader och kom tillsammans fram till rätt ordning. Sedan placerade vi in månaderna i rätt årstid. Sedan började vi att göra höstträd men det blev vi inte riktigt klara med.
Pernilla och Johannas språkläragrupp
Viktoria, Tizi, Alfred, Ingrid, Leo, Albin

Även sista timman arbetade Johannas och Pernillas grupper ihop. Alla hade inte med sig sina arbetsböcker. Kom ihåg att ta med dem till nästa gång. Istället började vi lektionen med att leka en lek. Vi bildade par den en i paret skulle måla så många ord från en lista som möjligt och den andre i paret skulle gissa vilket ordet var. Allt på tid. Sedan läste Johanna en bok om Alfons Åberg och Mollgan. Alla känner till Alfons, så innan läsningen pratade vi om vad vi vet om Alftons. Efter läsningen pratade vi om hur han bor och det faktum att man inte vet något om Alfons mamma. Eleverna fick fundera och prata lite om det. Som avslutning fick var och en skriva ner lite kort om vad de trodde om mamma Åberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar