lördag 20 oktober 2018

Svenska skolan, 20 oktober

Stjärnklassen
(Kristian, Anna, Eva, Amanda, Alexander)

Vi började dagen med att göra färdigt bokstaven E. 
Sedan fortsatte vi med Halloween pyssel som vi ägnade nästan hela lektionen åt, alla gjorde jättefina dörrprydnader. Vi hade en lite längre fikapaus och då passade jag på att lästa boken ”Dagspöket på kalas”. Efter pysslet fick alla klä upp sig i sina Halloween kostymer för en liten Halloween fest med dans. 🎃

Läxa till nästa gång:
-Måla färdigt stencilen med bokstaven F och bokstaven G.
-Ta med en liten glasburk.


Marias Rivstartgrupp 
Sofia, Victoria, Sarah:

Vi tittade lite närmare på prepositioner idag. Först studerade vi tidsprepositioner, t.ex. vi ses om två timmar, det gör jag klart på två timmar, eller jag har hållit på med det i två timmar nu. Vi fortsatte med andra ordkonstruktioner där man använder prepositioner, t.ex. arg på, elak mot, orolig för eller kär i.  Vi gjorde flera övningar i Rivstart övningsbok om prepositioner.

Marias hörförståelse
Sofia, Victoria, Sarah, Axel, Leo, Elsa, Albin:

Vi fortsatte att lyssna på program från serien "Orka Plugga" som ges ut av URSKOLA.SE. Förra veckan lyssnade vi på två program om motivation och idag lyssnade vi på två program om Stress inför ett prov och vad man kan göra så att man inte ska bli så stressad.
Vi diskuterade tillsammans alla svåra ord som användes i programmet och alla fick berätta om de känner stress inför prov i skolan och om man har något speciellt tips på hur man kan känna sig lugnare.

Marias språklära
Sofia, Victoria, Sarah och idag Axel


Den sista timmen fortsatte vi att arbeta med Rivstartmaterialet och då främst med webbövningarna. Axel jobbade lite extra med övningar om huvudsats och bisats.
Pernillas bokklubb 10-11
Viktoria, Anna, Tiziano och Oscar

Idag fortsatte vi att arbeta med Häxorna. För de som inte tidigare varit med sammanfattade jag kort vad första kapitlet handlade om. Sedan fick eleverna tyst enskilt läsa ur andra kapitlet. Oscar arbeta under tiden i sin övningsbok. Jag högläste sedan en ganska lång stund ur boken och vi fick under tiden möjlighet att prata lite om handlingen.

Läxa till nästa gång:
Öva sig på att läsa kapitel 2 ( Min Mormor). Dessutom lyssna på de 2 första avsnitten av Häxorna på Sverigesradio.se /Drama för unga.Pernilla temagrupp kl 11-12
Viktoria och Tiziano

Dagems tema var HALLOWEEN. Dagens uppgift var att skriva en liten berättelse med anknytning till Halloween där några specifika ord skulle ingå. Sedan läste vi upp historierna för varandra. Bra skrivet! En kort stund ägnade vi sedan åt att göra ett litet pyssel med clementiner


Pernilla språkläragrupp 12-13
Viktoria, Anna, Tiziano

Vi började med att arbeta i boken. Först en uppgift som hade med just halloween att göra och sedan fortsätta i boken där man slutade förra gången. Som avslutning på dagen gjorde vi en tipspromenad (inne i klassrummet) med frågor på tema Halloween.

Läxa till nästa gång: sid. 18 och 19 i övningsboken.

Johannas bokklubb
Axel, Elsa

Ingen av oss inkl. fröken hade hunnit läsa ut Det blåser på månen, men vi pratade om den lite och sen läste högläste vi vidare ur den. Vi gick också igenom lite vem författaren var och att han hade skrivit boken under andra världskriget. Axel har sedan valt ut nästa bok vi ska läsa. Eftersom det snart är Halloween, så siktade vi in oss på skräck. Det blev boken Gengången av Ingelin Angeborn.

Läxa till nästa gång 10 november
Läsa tom kap 14 i Gengången.
Johannas temaklass 
Anna, Oscar

Lektionen började med att vi pratade om Halloween och gjorde en associationskarta kring det. Vi tittade efter det på dikten Stjärnorna av Edit Södergran och pratade lite och vad vi tyckte om den och förklarade vissa ord närmare, ex. skärvor, svärma och klang. Till sist hade jag en påse med lappar med idiom. Den som drog lappen fick gissa betydelsen om den inte redan visste.

Johannas språklära
Oscar, Elsa

Vi jobbade på i våra arbetsböcker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar