söndag 11 november 2018

Svenska skolan 10 oktober

Marias Rivstartgrupp 
Sofia, Victoria, Sarah:

Under flera lektioner har vi arbetat i Rivstartseriens övningsbok, så idag bestämde vi att vi skulle arbeta i textboken. Vi högläste en text som handlade om lycka och om tips för att bli lycklig. Sedan skrev vi var och en en text om vårt bästa tips för att bli lycklig. Texterna diskuterade vi sedan tillsammans.

Marias hörförståelse
Sofia, Victoria, Sarah, Axel, Leo, Elsa, Albin:

Vi började lektionen med att öva tillsammans med alla klasserna på våra traditionsenliga Luciasånger, eftersom våra Luciauppträdanden närmar sig (12 december och 15 december). Sedan fortsatte vi att lyssna på program från serien "Orka Plugga" som ges ut av URSKOLA.SE. Idag fokuserade vi på negativa tankar, motgångar och hur man ska kunna stå emot dessa och göra dem till något positivt. Vi hörde på programmen "Hantera negativa tankar" och "Motgångar och mindset" och samtidigt lärde vi oss massor av nya ord som vi skrev upp på tavlan.

Marias språklära
Sofia, Victoria, Sarah och idag Leo


Den sista timmen lyssnade vi klart på programmen ovan från "Orka Plugga" och sedan diskuterade vi tillsammans innehållet. Alla tycker att programmen är bra, men inte alla håller med om att tipsen och råden som ges fungerar i realiteten.


Stjärnklassen
Alexander, Amanda, Kristian, Anna

Vi började att titta på ABC ur SVT play och arbetade färdigt med bokstaven G i alfabetsboken. Det delades ut en ny skrivbok ”Stora prickboken om mig” till alla utom Kristian som fortsätter att arbeta i det blåa läståget. Två sidor han alla med och Kristian fick lösa en lättare korsord under tiden. Vi tog en fikapaus och efteråt kom resterande klasserna in till oss för att tillsammans öva på luciasångerna. Sista timman fick Kristian gå över till Pernillas klass för lektion och jag fortsatte med att läste boken ”Här kommer brandbilen”, dagen varvades ned med att de fick se på ett par avsnitt av Doktorerna ur SVT play.

Läxa till nästa gång:
-Måla färdigt stencilen med bokstaven H
-Ta med en liten glasburk.
-Öva på luciasångerna

Pernillas bokklubb 10-11
Viktoria, Ingrid

Arbetet med att Häxorna går vidare. Det var ingen som hade lyssnat på avsnitt 2 på Sverigesradio till idag. Vi arbetade istället vidare med kapitel 2. (Min Mormor). Vi turades om att läsa högt för varandra. Vi stannade upp vid nya ord.

Läxa till nästa gång:
Läsa klart kapitel 2 (Min morrmor) samt att svara på de 4 första frågorna (fler om man vill) till just det kapitlet.
Pernilla temagrupp kl 11-12
Viktoria, Ingrid och Kristian

Idag blev det inget tema på lektionen då en stor del av lektionen gick åt till övning av Luciasångerna. Resten av lektionen fikade vi samt gjorde en övning med "Vilket ord ska bort".

Läxa till nästa gång:
Öva på sångernaPernilla språkläragrupp 12-13
Viktoria, Kristian, Tiziano

Viktoria och Tiziano arbetade på i sina böcker med långa och korta vokaler som var läxan till idag, berättande texter och läsförståelse. Kristian arbetade med två arbetsblad. Dels fick han koppla ihop ord och bild samt träna på alfabetet (med hjälp av en bok). Sedan fick han skapa så många ord han kunde utav givna bokstäver (även här var det bra att ha en bok till hjälp). Först en uppgift som hade med just halloween att göra och sedan fortsätta i boken där man slutade förra gången. Som avslutning på dagen gjorde vi en tipspromenad (inne i klassrummet) med frågor på tema Halloween.

Läxa till nästa gång: Viktoria och Tiziano sid.24 (om substantiv) i boken. Kristian; läsa orden på stencilen många gånger
Camillas språklära 

Som vanligt inledde vi dagen med att arbeta i våra olika arbetsböcker och fyllde på våra anteckningsböcker med fler nya ord som var kluriga att stava till.

Läxa till nästa gång:
- Träna på att kunna stava de olika formerna av verbet GÖRA. 
- Ett kapitel för de som har Rivstart eller ZickZack och ett uppslag för de som har Språkskrinet eller Öva svenska.

Camillas bokklubb

Idag fick vi lyssna till två muntliga bokpresentationer. Clara sammanfattade ”Spöket i dimman” som hela klassen hade läst ut och Tizi presenterade en av de tio böcker han läst för att få läsmärket med det blå Vasaskeppet. 
Vi påbörjade sedan nästa bok, ”Mio min Mio” och läste hela första kapitlet. 
Läxa till nästa gång: 
- Klassen enades om att det är lagom att läsa två kapitel i veckan av den här boken. Till nästa gång ska man alltså ha läst till sidan 69. 


Johannas bokklubb
Axel, Leo och Elsa

Vi pratade om den lästa boken Gengången tillsammans. Vi tog denna gång hjälp av Zick Zacks kortlek för spännande boksamtal. Vi började sedan på nästa bok som är Trädkojan med 13 våningar. Vi växelläste oss igenom halva boken under lektionstiden. Resten av boken blir läxa till nästa gång.

Luciaövning
Alla


Johannas temaklass
Anna, Tiziano

Det största delen av lektionen gick åt till att öva Lucia-sånger, men under den tid vi hade tillsammans började vi titta julen. Vi gjorde ett korsord med jultema och sen fick barnen börja skriva sina önskelistor.

Läxa:
Skriv klart önskelistan


Johannas språklära
Alfred, Ingrid

Alfred och Ingrid jobbade flitigt på i sina arbetsböcker.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar